Maakt een mooi kantoorinterieur je werknemers echt productiever?

Doet een mooi kantoorinterieur ons goed? Ja, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Liefst met kunst aan de muur, groen om je heen, een mooi uitzicht en een scala aan mogelijke werkplekken.
De plannen voor het nieuwe hoofdkantoor voor Uber dat op dit moment gebouwd wordt in San Francisco liegen er niet om. Enorme raampartijen geven de werknemers een prachtig uitzicht over de baai én zorgen voor een overvloed aan licht. Er zijn imposante vergezichten dwars door de naast elkaar gelegen gebouwen heen. Fraaie houten plafonds en afscheidingen bezorgen een rustgevend gevoel.
kantoorinterieur Uber San FransiscoDit door ShoP Architects ontworpen kantoor moet enerzijds imponeren en anderzijds zijn werknemers een goed gevoel bezorgen. En uiteindelijk wordt hopelijk op die manier de productiviteit gunstig beïnvloed. Maar is dat laatste ook echt het geval?
Besneeuwde bergtoppen
Een team van Warwick Business School probeerde onlangs aan de hand van een game genaamd Scenic or Not vast te stellen wat mensen inspirerende, schilderachtige beelden vinden. Niet geheel onverwachts kwamen hieruit vooral beelden van besneewde bergtoppen, aantrekkelijke rivierbeddingen en wilde landschappen naar voren. De onderzoekers combineerden deze gegevens met data die erop wijst dat mensen die leven op mooie natuurlijke locaties zich fysiek beter en gezonder voelen.
‘De esthetiek van onze omgeving,’ zegt hoofdonderzoeker Chanuki Seresinhe, ‘heeft een direct effect op ons welzijn.’ En dat heeft volgens hem weer grote gevolgen voor de kantooromgevingen die bedrijven creëren. Seresinhe: ‘Mensen brengen nu eenmaal veel tijd op het werk door. Als een plezierig ogend landschap mensen zich beter doet voelen, dan is er goede reden om aan te nemen dat plezierig ogende werkomgevingen tot eenzelfde effect leiden.’
Groen maakt productief
Ook planten kunnen de productiviteit verhogen. Dat concludeerde Marlon Nieuwenhuis, verbonden aan de Afdeling Psychologie van de Universiteit van Cardiff, in een internationaal onderzoek uit 2014. ‘We plaatsten de planten in twee grote, voorheen Spartaans uitziende, commerciële kantoren in Nederland en Engeland,’ zegt Nieuwenhuis. ‘Dat leidde tot een toename in de productiviteit van 15%.’ Tijdens het onderzoek gaven werknemers aan dat de lucht zuiverder was, de concentratie hoger en dat men zich overall meer tevreden voelde. ‘Met dit onderzoek hopen we de weg te wijzen richting een meer aangename en comfortabele kantoorvorm die ook nog eens meer winstgevend blijkt te zijn.’
Open kantoortuin
Een aangenaam uitziende werkomgeving komt sinds de jaren ’60 vooral neer op een open kantoortuin. Maar hoe sympathiek de open kantoortuin ook lijkt, het is niet altijd gunstig voor de productiviteit. Veel open kantoortuinen zijn dan ook in de eerste plaats opgezet om de samenwerking te bevorderen. Ondertussen kunnen focus en concentratie leiden onder de continue aanwezigheid van geluid. Zo zeer dat het tot stress kan leiden. Een onderzoek uit 2011 van het Deense Ministerie van Werkgelegenheid concludeerde zelfs dat werknemers uit een open kantooromgeving zich twee keer zo vaak ziek melden.
Innovatie buiten het kantoor
Het grote architectuur- en designbedrijf Gensler houdt jaarlijks een enquête om vast te stellen hoe het ideale kantoorinterieur eruit ziet. Zo blijkt uit Gensler’s Workplace Survey 2016 dat de meest innovatieve werknemers dagelijks kunnen kiezen uit diverse werkruimtes. Traditioneel elke dag aan hetzelfde bureau zitten is er dus niet meer bij. Ook bleek uit het rapport dat de meest innovatieve werknemers niet elke dag op kantoor doorbrengen. Ze brengen gemiddeld zo’n 74% van hun tijd door op kantoor. De rest van de tijd zijn ze graag thuis, buiten in de natuur, tussendoor sporten of werken vanuit bijvoorbeeld een café. Minder innovatieve werknemers brengen volgens Gensler meer tijd door op kantoor, zo rond de 84%.
Kunst aan de muur
Kunst inspireert of wekt in ieder geval een reactie op. Maar zorgt het in een kantooromgeving ook voor verheffing? Ja, meent Herman Schaefer, directeur van Bronswerk Heat Transfer. Het bedrijf uit Nijkerk heeft een flinke kunstverzameling die zelfs in de fabriek hangt. Uiteraard zijn de kunstwerken daar wel speciaal geïmpregneerd. Schaefer: ‘Wat bij Bronswerk voor de industriële warmtewisselaars, koelinstallaties, condensators en ventilatoren geldt, geldt ook voor de kunstcollectie. Hoogwaardig, onderscheidend en verfijnd. We bieden state-of-the-art-oplossingen, daar past een state-of-the-art-kunstcollectie bij.’
Quality of life
Maar doet kunst werknemers echt goed? Ja, zeggen werknemers. Bij een oudere Amerikaanse enquête zegt 78% van de werknemers dat de aanwezigheid van de kunstwerken hun stressgevoelens verminderen. Volgens 64% leidt de kunst tot een toename van hun creativiteit, terwijl 67% ook meent dat de kunst goed is voor het moraal. 77% vindt dat de kunstwerken aan de muur er ook voor zorgen dat mensen makkelijker hun mening geven. En 84% concludeert dat de kunst bijdraagt aan hun algehele quality of life. Dus misschien toch maar binnenkort een extra schilderijtje ophangen?
Bron: MT.nl

Deel dit stuk

Gerelateerde artikelen

Different_Coaching_op_Internationale_Vrouwendag

Werkgeluk, hoe bereik je dit?

Werkgeluk is van cruciaal belang voor professionals en organisaties. In deze podcast bespreken we wat werkgeluk precies inhoudt,…
Opnames Creative Business Talk, met Judith Migchels en Rogier van Oosterhout

Onze Video’s

Kijk nu onze veel bekeken Miniserie Creative Business Talks. Over allerlei onderwerpen die spelen rondom het thema werken…

Judith over coaching

Contact

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een van de diensten die wij aanbieden, of een afspraak maken?

Reacties

Enkele reacties van Coachees, Different Coaching

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een van de diensten die wij aanbieden?
Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Let’s make a Difference together!

Vul hieronder je emailadres in en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.