Voor de Intermediair werden we geïnterviewd over het onderwerp Pesten op het werk. Wisten je dat dit heel veel voorkomt in Nederland?
1 op de 6 werknemers wordt naar schatting gepest, gediscrimineerd of geïntimideerd in Nederland (TNO onderzoek), dat gaat over meer dan een miljoen werknemers (!). Ongewenst gedrag in combinatie met een hoge werkdruk verdubbelt de kans op burnout klachten.
1. Signalen van pesten herkennen, hoe doe je dat?
Het is cruciaal voor leidinggevenden om alert te zijn op veranderingen in het gedrag van medewerkers, zoals teruggetrokkenheid, verminderde prestaties, of frequent verzuim. Volgens een onderzoek van TNO in 2020 ervaart ongeveer 16% van de Nederlandse werknemers ongewenst gedrag van collega’s, wat wijst op het belang van bewustzijn en herkenning van pestgedrag op de werkvloer. Leidinggevenden moeten ook letten op subtiele signalen zoals isolatie van een werknemer door collega’s of veranderingen in communicatiepatronen. People-Management is key.
2. Actie ondernemen bij signalen
Wanneer een werknemer bij je komt met een klacht over pesten, is het belangrijk deze persoon serieus te nemen en vertrouwelijk te behandelen. Het is nodig een gesprek te plannen waarin de werknemer zijn of haar ervaringen vrij kan delen, zonder oordeel of interruptie van jouw kant. Onze tip: Documenteer de gesprekken zorgvuldig en onderzoek de klacht door ook andere collega’s discreet en respectvol te benaderen om een volledig beeld te krijgen.
3. Balans vinden in de aanpak
Het is belangrijk om een klacht neutraal te benaderen en beide partijen eerlijk te behandelen. Dit betekent dat je openstaat voor de mogelijkheid dat er een misverstand kan zijn, terwijl je tegelijkertijd de ernst van de klacht erkent. Een manier om deze balans te vinden, is door een onafhankelijke partij, een Management of Executive Coach, Organisatie adviseur of een vertrouwenspersoon bij het proces te betrekken, die kan helpen bij het onderzoeken van de klacht.
4. Prioriteit geven aan welzijn
Als leidinggevende kan het zeker heel uitdagend zijn om tijd en aandacht te besteden aan kwesties zoals pesten naast je reguliere taken. Echter, het negeren van dit type problemen kan leiden tot een toxische werkomgeving, hoger verzuim, talent verlies door het nemen van ontslag, en lagere productiviteit. Dit kan uiteindelijk heel veel meer tijd en geld kosten dan het aanpakken van de problemen wanneer ze zich voordoen. Het is dus erg belangrijk om proactief te zijn en een open-deur policy te hebben, zodat medewerkers zich altijd veilig voelen om problemen echt aan te kaarten.