5 tips voor het vinden van een goede loopbaancoach

De titel ‘loopbaancoach’ is niet beschermd. Dit betekent dat in principe iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Ook werkt iedere loopbaancoach op zijn eigen manier, vanuit een bepaalde opleidingsachtergrond of persoonlijke visie. Hoe vind je nu een goede loopbaancoach die bij je past en jou echt verder kan helpen? Lees hier 5 tips voor het vinden van een voor jou geschikte loopbaancoach.

1. Check de achtergrond en ervaring van de coach: loopbaancoaches zijn werkzaam vanuit een enorme diversiteit aan achtergronden. Er zijn loopbaancoaches met een zwaar zakelijke achtergrond uit de praktijk met bijvoorbeeld veel Directie, Management en HRM expertise, maar ook loopbaancoaches die uit de sociale hulpverlening komen of een psychologie achtergrond hebben. Ook bestaan er veel verschillende opleidingen en trainingen die uiteindelijk tot beoefening van het vak loopbaancoach kunnen leiden. Hoe veel ervaring heeft de Coach precies (LinkedIn), en is dit een professioneel en succesvol Bureau met veel cliënten? Bekijk loopbaancoaches met verschillende achtergronden die je aanspreken en bepaal op basis daarvan waar je je prettig bij voelt en wat je nodig zult hebben. Kijk ook naar de cliënten waar de loopbaancoach zich op richt. Sommigen richten zich duidelijk op een bepaalde doelgroep. Dat wil niet per se zeggen dat je er niet past als je niet tot de doelgroep behoort, maar zegt wel iets over met welke doelgroep de loopbaancoach waarschijnlijk de meeste ervaring heeft.

2. Zoek naar informatie over ervaringen van anderen met deze loopbaancoach: vaak staan er cliëntervaringen op de website van de loopbaancoach. Je kunt ook kijken of er recommendations staan in het LinkedIn profiel van de loopbaancoach. Verder kun je ook de overige Social Media van het Bureau bekijken. Daarnaast Bloggen professionele Bureau’s veel en zijn zij op Social Media (LinkedIn, Twitter, Google+, Facebook) actief. Lees de verhalen van andere cliënten en de coaches zelf en kijk of het je aanspreekt.

3. Kijk of de loopbaancoach is aangesloten bij een beroepsvereniging of een keurmerk bezit: het beroep van loopbaancoach is niet beschermd, wat wil zeggen dat iedereen zich loopbaancoach mag noemen. Wel bestaan er verschillende beroepsverenigingen en keurmerken voor (loopbaan-)coaches. Zo is er het keurmerk Noloc Erkend Loopbaanprofessional, Association of Career Professionals InternationalBlik op Werk of NOBCO om er een aantal te noemen. Ook kan een loopbaancoach zich laten certificeren bij het CMI. Sommige keurmerken zijn voorbehouden aan grotere bureaus, anderen richten zich ook op zelfstandig gevestigde loopbaancoaches. Op de websites van deze verenigingen en keurmerken kun je lezen welke eisen zij stellen aan hun leden of aan het behalen en behouden van het keurmerk. Overigens wil het niet zeggen dat alle loopbaancoaches die geen keurmerk hebben of geen lid zijn van een beroepsvereniging slechte loopbaancoaches zijn. Daarnaast zijn er soms hoge kosten verbonden aan het voeren van een keurmerk wat voor kleinere bureaus of zelfstandig gevestigde coaches een reden kan zijn om dit niet te doen. Kijk bij welke coach je je goed voelt en in wie je het meest vertrouwen hebt en maak op basis daarvan je keuze.

4. Vergaar zoveel mogelijk informatie over de werkwijze van de loopbaancoach: Als hierover weinig op de website staat (bij professionele bureau’s staat veel informatie op de website en Social Media), vraag er dan naar in een gesprek. Wat is de visie, welke rol heb jij in het traject, welke verwachtingen mag je hebben van de coach en welke verwachtingen heeft hij of zij van jou? Welke methodiek(en) gebruikt de loopbaancoach en past dit bij jou en bij wat je nodig hebt? Is het traject flexibel in te vullen als je hulpvraag tijdens het traject verandert? Maakt de Coach gebruik van een uitgebreid Analyse & Advies gesprek op maat of worden meer standaard trajecten aangeboden?

5. Zoek telefonisch contact of vraag om een kennismakingsgesprek: een goede klik met je coach is een belangrijke factor voor succes in het loopbaancoachingstraject. Een goede coach is zich hiervan bewust. Daarom zal een goede loopbaancoach je een kennismakingsgesprek aanbieden. Gebruik dit kennismakingsgesprek om meer te weten te komen over de coach. Vraag jezelf af: heb ik er vertrouwen in dat deze coach mij kan helpen? Begrijpt hij of zij mijn vraagstelling? Voel ik me voldoende op mijn gemak om me kwetsbaar op te stellen en mijn emoties te delen? Luister goed naar hoe de coach datgene wat jij zegt in zijn of haar antwoorden opneemt, dat geeft al een goed idee van in hoeverre je elkaar echt begrijpt. Vraag naar de expertise en de achtergrond van de Coach. Past dit bij jouw vraagstelling?

Veel succes met het vinden van de beste loopbaancoach voor joú! Lees hier hoe ik jou kan helpen.

 

Video’s

Judith over Coaching

Animatie Different Coaching

Gerelateerde artikelen

Studiekeuze in tijden van COVID

Heel belangrijk nu, studiekeuze voor veel toekomstige studenten.…

Waarom wil je je doelen bereiken?

Doelen zijn ze lastig te stellen? Of toch niet? Wat kun je zelf…

6 to-do's om 7:30 ’s ochtends

Nee, succes tover je niet zomaar uit je hoed. Al hebben de…

Een verandering is net zo goed als Rust

Hoe vaak hoor je jezelf zeggen: "Ik heb vakantie nodig!" Je leven…