Coaching is HOT!

Coaching is HOT!
Sinds enkele jaren is het in Nederland doorgebroken. Coaching. Allerlei verschillende vormen en partijen duiken op in de media en op blogs. Het lijkt een super HOT item, en als je het om je heen beluistert, dan maken er ook veel mensen er op dit moment gebruik van. Wat is het eigenlijk, en we zijn natuurlijk kritisch, werkt het ook echt?
Om te beginnen heb je verschillende vormen van Coaching die worden aangeboden. Het scala loopt van Loopbaancoaching en Loopbaanbegeleiding via Management en Executive Coaching naar Bedrijfscoaching en het geven van Workshops en Trainingen. Loopbaanbegeleiding gaat vanzelfsprekend over begeleiding tijdens jouw Loopbaan. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het vinden van een nieuwe baan, maar ook uitzoeken waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Management en Executive Coaching ondersteunt Managers in de praktijk, vaak draait dit om het verbeteren van competenties of situationeel leiderschap. Bedrijfscoaching gaat meer over de coaching van een MT of afdeling binnen een bedrijf. Hier komen zaken als Team performance of conflicthantering onder andere aan bod. Aan de zijkant zien we ook nog verschijnselen zoals Life Coaching, Mental Coaching, Personal Coaching en Mindfulness of NLP Coaching.Je begrijpt het al, ondersteuning in het leven en verbetering van de kwaliteit daarvan.
Heel veel verschillende vormen en maten en heel veel verschillende partijen die het aanbieden. Je zou inderdaad zeggen dat er veel behoefte aan is.
Het verschijnsel is niet nieuw. Het is over komen waaien uit Amerika, waar veel professionals gebruiken maken van een Coach of Psycholoog. Therapie zit er bij de Amerikanen vraag al vroeg in en, ik heb er gestudeerd, ik ken eigenlijk weinig Amerikanen die er geen gebruik van maken. Een individualistische samenleving vraagt toch ook extra om aandacht voor jou, zelf-reflectie, sparren en dat gebeurt met bijvoorbeeld een Coach. Heel nuttig om in een veilige omgeving bij bepaalde zaken stil te staan en jezelf vaak de juiste antwoorden te leren geven.
We zien in Nederland dat veel professionals zitten met vragen over hun loopbaan of zaken waar ze tijdens hun loopbaan tegenaan lopen. Dit zijn klaarblijkelijk vragen die ze niet meer bij hun werkgevers kwijt kunnen. Het komt veel voor dat medewerkers niet meer voldoende worden begeleid waardoor ze in problematische situaties terecht komen. Anders dan ‘vroeger’ toen bedrijven ook vaak een soort grote families waren, waar je echt deel van uit kon maken. En waarin bedrijven je hielpen bij het vinden van het voor jou meest  geschikte pad. Mocht je in een bepaalde situatie terecht komen of met een vraag komen te zitten, dan ga je natuurlijk nog steeds op zoek naar een oplossing, je gaat op zoek naar informatie, naar een sparringpartner, naar steun. En dat is wat een professionele Coach biedt, expertise en ondersteuning. Het is een partij buiten jouw werk en werkkring, met geen belangen anders dan jou verder helpen. Volledig neutraal. Vaak blijven contacten jarenlang bestaan en doorlopen.
Omdat er veel behoefte is, is er natuurlijk ook veel aanbod. Zo maken we het mee dat mensen zonder enige opleiding of training, enkel met het gevoel een goede Coach te kunnen zijn, beginnen. We zien dan ook dat dit type Coaches het niet lang volhouden en op een gegeven moment weer stoppen met het werk. Voor consumenten en bedrijven is het vervelend omdat ze vaak door de bomen het bos niet meer kunnen zien. ‘Waar moet ik naar toe, er zijn zo veel partijen?’ Beroepsverenigingen spelen hier knap op in door titulatuur te creëren om zo het kaf van het koren proberen te scheiden. Helaas zit daar ook vaak een verdienmodel achter (namelijk de verkoop van trainingen of titels), waardoor de inhoud uit het oog kan worden verloren.
Daarnaast zien we dat Psychologen zich ook steeds meer voor professionele Coaching aanmelden. Toch is het totaal iets anders. Een Psycholoog heeft een ‘zorg’ achtergrond en komt niet uit de praktijk. Hij of zij is opgeleid om mensen te helpen met gezondheid problemen, geeft advies vanaf de zijlijn, en geeft hele andere type adviezen dan een professionele Coach vanwege het ontbreken van vaak essentiële expertise. Ook hier is het verdienmodel soms leidend, psychologen praktijken staan namelijk enorm onder financiële druk.
Dan bestaat er het idee dat het moet ‘klikken’ met een Coach. Om iets van iemand te kunnen leren, moeten we deze persoon ook ‘aardig’ vinden. Het moet eigenlijk een soort vriend of vriendin van je worden, zodat je overal over kunt spreken en je het meeste kunt opsteken.Vreemd natuurlijk, want je leert soms het meeste van iemand die je stevig kan aanpakken en kan challengen, waardoor je bestaande denkpatronen kunt doorbreken. Deze persoon hoeft geen vriend van je te zijn, want dat is geheel iets anders, en hij moet natuurlijk vooral veel weten van een gebied waar jij vragen over hebt.
Echter, waar gaat het dus werkelijk om? Expertise en Ervaring is belangrijk bij professionele Coaching en dit is meteen ook heel persoonlijk. Je moet simpelweg de achtergrond van een Coach zelf goed bekijken. Op Social Media, bijvoorbeeld LinkedIn, kun je goed zien wat de achtergrond van een professionele Coach precies is. Welke opleidingen en trainingen heeft hij of zij gevolgd maar vooral ook hoeveel ervaring heeft deze Coach in de praktijk. Je kunt natuurlijk administratief medewerker zijn geweest en goed kunnen luisteren, maar dat maakt je helaas geen goede professionele Coach. Want daar gaat het natuurlijk om. Je kunt over alles advies geven, maar je moet zelf wel weten waar je over spreekt!
Coaching is HOT in Nederland, maar wel op de juiste manier en met de juiste partij! Dus even wat voorwerk verrichten. Doe je dat goed, dan kan het ontzettend veel voor je betekenen. Je krijgt vaak snel een aantal uitstekende tips en adviezen mee, die het verschil kunnen maken. En die je nergens anders kunt krijgen. Verder is het een contact dat jaren of zelfs jouw hele leven kan blijven bestaan. Waardevol op het juiste moment.
Het werkt dus maar, zoals met alles in het leven, je moet wel even wat moeite doen.  😆
Warme groet,
Judith Migchels, Directeur/Eigenaar Bureau ‘Different Coaching’

Deel dit stuk

Gerelateerde artikelen

Loopbaan en continue verandering

Moderne werknemer moet openstaan voor verandering Er wordt steeds meer verwacht van werknemers. Ze moeten specialistisch zijn, multi-inzetbaar…

Judith over coaching

Contact

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een van de diensten die wij aanbieden, of een afspraak maken?

Reacties

Enkele reacties van Coachees, Different Coaching

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een van de diensten die wij aanbieden?
Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Let’s make a Difference together!

Vul hieronder je emailadres in en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.