Reintegratie_Eindhoven

Re-integratie en 2e spoor

LANGDURIG ZIEK GEWEEST, WAT NU?

Als een werknemer langdurig ziek geweest is, heeft de werkgever in Nederland de verplichting om deze persoon weer aan het werk te helpen. Soms is dit lastig, en vaak is het tevens een moment waarop je als professional een pas op de plaats maakt: was het werk misschien ook (mede) de oorzaak van het uitvallen? Zit je wel op een plek waar je je talenten kunt gebruiken en dus voldoening uit je baan kunt halen? Zijn je behoeften en competenties misschien veranderd door de jaren heen? Op het moment dat je enigszins hersteld bent gaan deze vragen een rol spelen. Het is belangrijk om ze serieus te nemen.

REINTEGRATIE EN DE WET POORTWACHTER

Werknemers die langdurig ziek zijn, worden sinds een aantal jaar goed ‘opgevangen’ door de wet Poortwachter. Hierin is precies vastgelegd wat er dient te gebeuren om iemand weer terug te brengen in het arbeidsproces. Er zijn verschillende ‘mijlpalen’ gemarkeerd waarbij er bepaalde stappen ondernomen moeten worden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen 1e en 2e spoor re-integratie. Dit zijn dus officiële termen, die je tegen zult komen als je langere tijd door ziekte of arbeidsongeschiktheid thuis komt te zitten. Maar wat is nu precies dat ‘tweede spoor’, en hoe vind je hierbij ondersteuning?

Maak een afspraak of stel uw vragen online:

REÏNTEGRATIE: HET 2E SPOOR

Bij re-integratie denken mensen meestal automatisch aan ‘opnieuw integreren’ bij dezelfde werkgever. Dit is waar de arbo-dienst immers over spreekt, en waar je ‘naartoe werkt’ in je herstel. Er zijn echter volop gevallen waarin dit niet mogelijk of niet wenselijk is. Bijvoorbeeld als de kans op herhaling groot is bij je huidige werkgever, of als er geen passend werk meer is dat aansluit bij je belastbaarheid.
Soms wordt eerst ingezet op 1e spoor reintegratie, maar als blijkt dat dit niet lukt wordt alsnog een tweede spoor traject gestart: reintegratie bij een nieuwe werkgever.
Het is belangrijk je te realiseren dat je hierin geen slachtoffer bent, maar een actieve professional met keuzeopties. Je hebt een tijd kunnen aansterken en bent er weer gedeeltelijk klaar voor om de arbeidsmarkt te betreden, dit maal een frisse start bij een (voor jou) nieuwe organisatie. Een reintegratie bureau kan je helpen bij dit traject. Dan ben je straks weer actief in een functie en een omgeving die optimaal bij jou past.

DIFFERENT COACHING, HET ‘ANDERE’ REINTEGRATIE BUREAU

Different Coaching hanteert geen ‘one size, fits all’ aanpak. Wij hebben geen standaardoplossingen om mensen weer in hun kracht te zetten, maar kijken heel persoonlijk waar jij bij gebaat bent en schuwen daarbij ook een gezonde dosis pragmatisme niet.
Ben je benieuwd hoe Different Coaching je kan bijstaan in het hele traject? Want dat is wat wij doen. We maken ons sterk voor jou als client tot je weer naar volle tevredenheid aan het werk bent. Werk dat bij je past!
Wij horen graag van je, je kunt een gerichte vraag stellen of een afspraak maken voor een oriënterend gesprek. We helpen je graag de juiste weg te kiezen en weer perspectief te zien.

Video’s

Over coaching

Over Leiderschap en Lef

Different Coaching

Gerelateerde artikelen

“Mijn & mijn team’s performance is enorm verbeterd, dankzij Coaching”.

Benieuwd naar wat anderen zeggen over
Different Coaching? Bekijk onze klantreacties.