Hoe volg je een (bijna) gratis professioneel Coachingstraject?

Kernkwaliteiten en kernkwadranten

“Ieder nadeel heb ze voordeel” (Johan Cruijff)

Een goede manier om je sterke en je zwakke punten helder te krijgen, is om je kernkwaliteiten en kernkwadranten in kaart te brengen. Dat is een veelgebruikte, heldere en toegankelijke methode die je ook kunt gebruiken om conflicten met anderen te analyseren.

WAT ZIJN KERNKWALITEITEN?

Kernkwaliteiten zijn volgens bedenker Daniel Ofman de specifieke sterktes die iemand kenmerken. Ze maken je tot wat je bent. Het zijn ook de positieve punten die een ander het eerst over je zal zeggen als hij ernaar gevraagd wordt. Bijvoorbeeld dat je een erg creatief, bijzonder geduldig of zeer besluitvaardig persoon bent. Iedereen heeft wel een aantal van deze kwaliteiten.

KWALITEITEN KUNNEN OOK VALKUILEN ZIJN

Deze kwaliteiten worden een valkuil als je erin doorschiet. Dat is een vervorming van de kwaliteit, de andere kant van de medaille. Je kwaliteit wordt een zwakte. Ben je erg besluitvaardig, dan kun je in de valkuil trappen drammerig te worden. Of: als je doorschiet in je zelfverzekerdheid wordt je arrogant.

VALKUILEN VAN EEN ANDER: ALLERGIEËN

Zoals iedereen kernkwaliteiten heeft, heeft ook iedereen valkuilen. Als een ander doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat bij jou irritatie oproepen. Jouw reactie daarop wordt een allergie genoemd. Zo´n allergie heeft vaak te maken met een kwaliteit van jezelf. Als je erg bescheiden bent, kun je je mateloos storen aan mensen die continu zichzelf op de borst kloppen.

ACHTER ALLERGIEËN SCHUILEN WEER UITDAGINGEN

Die vervelende eigenschap van de ander is natuurlijk ook een kwaliteit waarin hij is doorgeschoten. En het mooie is dat juist voor degene die er allergisch voor is, de kwaliteit die achter deze allergie ligt een belangrijk ontwikkelpunt kan zijn. Dit wordt dan de uitdaging genoemd. Erger je je regelmatig aan de passiviteit van een ander? Kijk dan welke kwaliteit daarachter zit. Is iemand bijvoorbeeld bedachtzaam, of geduldig en daarin doorgeschoten? Grote kans dat dat nou juist jouw uitdaging, is omdat je zelf soms te drammerig bent. Je kunt dus veel leren van de mensen aan wie je je het meest ergert!

VAN KERNKWALITEIT NAAR KERNKWADRANT

Zo kun je je eigen kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen opstellen. Dat wordt meestal weergegeven in een figuur. Dit figuur noemen we een kernkwadrant. Dit is het kernkwadrant van de kwaliteit ‘daadkracht’ van Lisa. Zij wordt vaak geprezen omdat ze ‘dingen voor elkaar krijgt’. Maar ze krijgt ook wel eens van haar baas te horen dat ze wel eens wat geduldiger mag zijn. “Je collega komt heus wel met een voorstel, als jij haar niet steeds vóór bent!”

____________________
1. Kernkwaliteit Daadkrachtigheid
_____________________
_____________________
2. Valkuil Drammerigheid
______________________
Het tegenovergestelde daarvan is: het tegenovergestelde daarvan is:
__________________
4. Allergie Passiviteit
_________________
____________________
3. Uitdaging Geduld
____________________

Hoe kun je de kernkwadranten voor jezelf opstellen?

Je kunt bij verschillende kwadranten ‘instappen’:

 • Begin met het inventariseren van je sterke punten en werk deze uit via de valkuil, de uitdaging en de allergie, zoals in het voorbeeld.
 • Begin met je uitdagingen, redeneer terug naar je valkuil en herken de kwaliteit die erachter zit. Een mooie methode om te gebruiken als voorbereiding op een functioneringsgesprek?
 • Vraag vrienden, familie of collega´s naar je valkuilen. Ze weten er vast wel een aantal op te noemen. Werk terug van valkuil naar kwaliteit en ontdek vervolgens jouw uitdagingen en allergieën.
 • Stoor je je mateloos aan die collega? Kijk ook eens naar de kwaliteit die erachter zit en wat je ervan kunt leren. Daarmee kun je ook een uitdaging, valkuil en kwaliteit bij jezelf ontdekken. Het is een aanrader om eens samen met je collega´s kernkwadranten op te stellen en openlijk allergieën te bespreken. Zo kun je de samenwerking verbeteren.

KERNKWADRANTEN IN INTERACTIE

Om te weten welke kwaliteit er achter je allergie zit, en hoe jouw kernwadrant inhaakt op een kernkwadrant bij een ander, is soms wel enige ´studie´ vereist.

KWALITEIT   VALKUIL   UITDAGING   ALLERGIE
Daadkracht   Drammerigheid   Geduld   Passiviteit
Behulpzaamheid   Bemoeizucht   Zelfstandigheid   Afstandelijkheid
Relativeringsvermogen   Lichtzinnigheid   Serieus zijn   Zwaarmoedigheid
Spontaniteit   Wispelturigheid   Consequent zijn   Rechtlijnigheid
Flexibiliteit   Met alle winden  meewaaien   Standvastigheid   Starheid
Accuratesse   Pietluttigheid   Creativiteit   Warrigheid
Durf   Overmoedigheid   Voorzichtigheid   Geremdheid
WANNEER KUN JE DEZE METHODE GEBRUIKEN?
 • bij het doen van zelfonderzoek, bijvoorbeeld door het opstellen van een persoonlijke swot-analyse
 • bij het analyseren van conflicten in de voorbereiding van een conflicthanteringsgesprek
 • als je een functioneringsgesprek voorbereidt
 • bij het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan
 • als methode bij teambuildingsbijeenkomsten
 • als je je competenties wilt verbeteren om je carrière te versnellen

Lees hier meer hoe wij je verder kunnen helpen..

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een van de diensten die wij aanbieden?
Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Let’s make a Difference together!

Vul hieronder je emailadres in en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.