Verbeter jouw persoonlijke effectiviteit!

Efficiëntie: het is een belangrijk begrip tegenwoordig en vooral ondernemers en zelfstandigen – maar ook voor werknemers – willen hun manier van werken efficiënter maken. Niet altijd een eenvoudige opdracht, zeker aangezien efficiëntie op zoveel verschillende manieren bereikt kan worden.

Toch is het mogelijk om, wat je ook doet en wat je ook wil bereiken, efficiënter te werk te gaan en sneller betere resultaten te bereiken. Weet je niet zo goed hoe dat moet? Dan kunnen de volgende tips je zeker en vast op weg helpen!

Verhoog je effectiviteit en skillset met deze handige tips

Effectiviteit is een begrip dat duidt op de mate waarin een opdracht kan worden afgewerkt, binnen een bepaalde tijd en met een zekere mate van kwaliteit. Kort gezegd, hoe effectiever je bent, hoe sneller je zal kunnen werken zonder daarvoor aan kwaliteit in te boeten.

Er zijn ontelbaar veel manieren om jezelf effectiever te maken op het werk. Enkele handige tips:

1. Maak een overzichtelijke planning

Als je werk doet waarbij heel veel verschillende complexe taken zich elkaar opvolgen of overlappen, dan is het een goed idee om op voorhand een planning te maken. Zowel als werknemers als zelfstandige is het de moeite waard om op basis van een plan te werken, zodat je weet welke stap volgt op de huidige. Niet alleen zal je werk zo veel overzichtelijker worden, je zal er ook minder stress door ervaren én sneller met je werk klaar zijn.

2. Begin altijd met de moeilijkste taken

Vaak zien we op tegen de zwaarste en moeilijkste taken die op onze agenda staan – maar het zijn net die taken die we het eerste zouden moeten aanpakken. Als je ’s morgens vroeg met de zware kost begint, wanneer je concentratie nog op zijn hoogst staat, zal je die taken veel efficiënter en sneller kunnen afwerken. Het mag dan misschien een hele uitdaging zijn om met die taken te beginnen als je net op het werk bent, maar het is zeker de moeite waard!

3. Performance coaching is altijd welkom

Een andere goede manier om het beste te maken van je werk en sneller resultaten te boeken, is door te vertrouwen op een professioneel coachingstraject. Een zogenaamde performance coaching is een coachingstraject waarbij je advies krijgt over hoe je sneller en beter kan werken. Een dergelijke coach kan je advies bieden over hoe je je werkplaats beter kunt indelen, je skillset kunt ontwikkelen – en nog veel meer zaken die je efficiëntie meteen zullen verbeteren!

4. Zorg voor een nette, overzichtelijke werkplaats

Ten slotte is het zeker een goed idee om je werkplaats eens grondig op te ruimen. Het spreekt voor zich dat een werkplaats of kantoor dat er slordig bij ligt ook heel wat afleiding met zich meebrengt. Het menselijke brein kan slechts een bepaald aantal prikkels verwerken op eenzelfde moment, dus hoe minder stoorzenders er zich in je kantoor bevinden hoe beter je je zal kunnen concentreren op je werk. En dat vertaalt zich dan weer in een betere efficiëntie!