Grote behoefte aan carrièrecoaching bij werknemers blijft onvervuld

Nieuw onderzoek van Robert Half, wereldleider op het gebied van gespecialiseerde arbeidsbemiddeling, wijst uit dat er een grote behoefte aan coaching op de werkvloer is, die onvoldoende vervuld wordt. Robert Half concludeert dat er een verschil lijkt te zijn in de verwachtingen tussen managers en hun werknemers. Volgens een recent onderzoek bij 6000 kantoormedewerkers wereldwijd, waarvan 500 in Nederland, geeft bijna acht op de tien Nederlandse werknemers (78%) aan dat carrièrecoaching hun prestaties op het werk bevordert, maar slechts 56% vindt dat zijn manager een doeltreffende carrièrecoach is. De voornaamste voordelen van carrièrecoaching die zij vermelden zijn meer motivatie (47%) en een grotere algemene tevredenheid (69%) op het werk.

Een kwart van de Nederlandse werknemers is van mening dat een carrièrecoach vooral moet beschikken over kennis en expertise, bijna de helft (45%) hecht veel waarde aan wederzijds vertrouwen en respect. Daarnaast vind een op de tien werknemers het belangrijk dat de manager een bron van inspiratie is.

Ook al willen werknemers overduidelijk carrièrecoaching, toch zegt meer dan een derde van de Nederlandse werknemers dat zij nooit loopbaanbegeleiding van hun manager krijgen (36%). Daarnaast wordt 31% slechts één keer per jaar door de directe manager gecoacht. In veel andere landen waaronder Italië, het Verenigd Koninkrijk en Japan lopen werknemers tegen dezelfde problemen aan.

Stephan Renken, Director Robert Half Nederland legt uit: “Carrièrecoaching is ontzettend belangrijk om werknemers gemotiveerd te houden. Zoals uit dit onderzoek blijkt, is er een grote behoefte aan coaching bij werknemers, maar komen managers hier onvoldoende aan tegemoet. Terwijl bedrijven die de nodige aandacht schenken aan carrièrecoaching, juist goede ‘people managers’ creëren die streven naar het optimaliseren van talenten van alle werknemers. Hierdoor worden zij een aantrekkelijke werkgever en wordt de arbeidsproductiviteit verhoogd.”

Tips voor managers
Robert Half raadt managers aan de volgende stappen te ondernemen om als coach meer succes te boeken:

Het is belangrijk voor managers om te begrijpen dat begeleiding een onderdeel is van de verantwoordelijkheden als senior professional. Zij moeten tijd maken in de drukke werkdag om met hun team te communiceren;
Managers zullen hun gedrag aan moeten passen om aan individuele behoeften te voldoen;
Erkennen dat bij het coachen de daden tellen en niet alleen de woorden: managers moeten een doeltreffend rolmodel zijn;
Managers zouden zich moeten laten inspireren door de middelen die zij tot hun beschikking hebben: hun rechtstreekse manager of personeelsmanager zal hen met plezier bijstaan.

Bron: Loopbaan-visie.nl