Alles over detachering

Detachering als start van je carrière

Als je snel gevarieerde werkervaring wil opdoen, of je nog niet wil vastpinnen aan één baan, maar wel zekerheid wilt, dan is detachering een optie.

Wat is detacheren?

Detacheren komt van het Engelse ‘detach’ en betekent letterlijk ‘losmaken van’.

Als je bij een detacheerder werkt, word je vaak voor een korte of lange periode – een aantal maanden of soms zelf jaren – verhuurd aan een opdrachtgever. Dit is meestal afhankelijk van de duur van het project waar je aan werkt en de aard van je werkzaamheden. De detacheerder is jouw formele werkgever, maar je werkt feitelijk bij de opdrachtgevers. Detachering komt veel voor in de techniek, ICT en financiële wereld.

Werken op detacheringsbasis kan een prima start van je carrière zijn als je:

  • snel gevarieerde werkervaring wilt opdoen bij verschillende opdrachtgevers, of
  • je nog niet wilt vastleggen op de richting die je opgaat, of
  • je graag regelmatig ander werk doet of van werkomgeving wilt wisselen.

Detachering kan plaatsvinden via gespecialiseerde detacheringbureaus, die zich richten op een bepaalde sector of doelgroep. Maar ook steeds meer uitzend- en werving- en selectiebureaus houden zich ermee bezig.

Arbeidsvoorwaarden

De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden voor gedetacheerden zijn vaak erg goed.

Je salaris is vaak hoger dan dat van collega’s met dezelfde functie die in vaste dienst zijn bij een organisatie.

Soms krijg je een arbeidscontract voor de duur van het project. Het kan ook zijn dat een detacheringsbureau je volledig in dienst neemt. Het voordeel hiervan is dat je niet zomaar ontslagen kunt worden, doorbetaald krijgt wanneer er even geen werk voor je is en zowel jij als de werkgever een opzegtermijn hebben. In je arbeidscontract zijn vakantiedagen, overwerktoeslagen en pensioen opgenomen. En meestal ook een dertiende maand en opleidingsmogelijkheden.

Martijn den Ouden (24), werkzaam bij detacheringbureau Welten:
“Na een mbo- en een hbo-studie Bank en verzekeringen ben ik in eerste instantie begonnen bij de ABN-AMRO. Daar heb ik van alles gedaan, maar begin 2003 heb ik besloten de overstap te maken naar Welten. Daar werk ik nu ruim twee jaar.
Ik ben bij Welten terechtgekomen door iemand die er net begonnen was. Destijds zag ik het niet zitten om bij een grote bank te blijven of naar een andere grote bank te vertrekken. Ik werk graag op een kantoor en ik werk graag met mensen, maar ik wil niet het idee hebben vast te zitten. Ik wil geen gevangen gevoel hebben.
Mijn vader zei ooit tegen me: ‘als je aan je carrière begint moet je niet te lang bij hetzelfde bedrijf zitten.’ En hij had gelijk. Ik heb nu enorm veel variatie in mijn leven en zie erg veel verschillende bedrijven.”
Bron: Welten.

Mindere kanten

  • Een nadeel van detacheren is dat je er binnen de organisatie waar je werkt, nooit helemaal bijhoort en een buitenstaander blijft. Daar moet je mee om kunnen gaan.
  • Daarnaast heb je altijd te maken met twee partijen: het detacheringsbureau en de organisatie die je heeft ingehuurd. Wil je op vakantie of een opleidingvolgen, dan zul je altijd met twee partijen moeten overleggen.

Bron: www.carriertijger.nl