Balans tussen werk en privé

Als zzp’er mag je je eigen dagen indelen. Afspraken tussendoor plannen gaat daarom vaak makkelijk, maar hoe houd je dan de balans tussen privé en werk? Zzp’ers Mirjam de Rooij en Kees Huisman vertellen over hun time management.
Mirjam de Rooij is nu twee jaar zzp’er naast haar baan in loondienst en dat bevalt haar goed. Zo goed zelfs, dat ze haar haar fulltime baan in heeft opgezegd en zich volledig gaat wijden aan haar tekstbureau ‘Wishful Thinking Teksten’. “Ik vind het zo fijn dat ik mijn eigen tijd nu kan indelen. Je kan zelf bepalen waar en wanneer je werkt. In mijn geval is dat meestal thuis achter de laptop, dus ik kan bijvoorbeeld dokters- en tandartsafspraken midden op de dag inplannen”, aldus De Rooij.

‘Soms is het te veel’

Met al die afspraken tussendoor is het natuurlijk wel belangrijk dat je als zelfstandige je tijd slim benut. “Wat ik soms moeilijk vind, is ‘nee’ zeggen tegen een leuke opdracht. Dat wil ik dan graag doen, maar soms is het te veel. Dan zeg ik ook ‘eigen schuld, dikke bult’, want als je een opdracht aanneemt, moet je hem ook uitvoeren.”
Kees Huisman pakt het anders aan. Hij heeft zijn eigen consultancy bedrijf, ‘Bureau Huisman’. “Ik heb mijn werk altijd meer gezien als een hobby, dus werk en privé lopen altijd door elkaar bij mij thuis. Dat maakt het leven een stuk simpeler.” Huismans vrouw is ook ondernemer en weet dus hoe het is. “We ervaren ondernemerschap op dezelfde manier en weten dus dat er soms wat door je planning heen komt”, legt Kees uit.

Reservetijd

Huisman heeft twee manieren om efficiënt met zijn tijd om te gaan. “Ik stel dagelijks mijn lijstje met prioriteiten voor die dag bij. Ik ben namelijk afhankelijk van andere mensen in mijn werkveld, en daarin heb je dus niet alle controle. Als er dan iets misgaat bij een ander, kost mij dat ook tijd. Dat moet je gewoon accepteren.” Daarbij bouwt Huisman reservetijd in zijn agenda in. “Elke week kijk ik waar ik extra tijd in kan plannen, juist om dingen die anders lopen dan verwacht te kunnen opvangen.”
Ook Huisman werkt veel thuis. “Mijn vrouw en ik spreken voor elke dag af wie er thuis werkt, want we hebben jonge honden thuis die opgevoed moeten worden. Maar ook als ik weg ben geweest werk alsnog elke dag wel even thuis, en dat bevalt prima.” Huisman kan zich zeker vinden in de valkuil van Mirjam de Rooij: nee zeggen. “Je ziet veel dingen die je graag wilt doen. Op een gegeven moment staat er te veel op het wensenlijstje en moet je prioriteiten gaan stellen. Maar ik heb er nooit problemen mee gehad.”
Bron: zzpservicedesk.nl