Creativiteit opladen!

Is je creativiteit uitgeput? Acht tips om jezelf weer op te laden

Creatiever zijn kan een uitputtende exercitie zijn. Soms lijkt het zelfs meer op werk dan je eigenlijke baan. Heb je nieuwe inspiratie nodig? Ondernemer Ilya Pozin geeft de onderstaande acht tips.

1. Wees niet bang. Om creatieve hoogten te bereiken moet je je remmingen laten gaan. Wat maakt het uit als je onderweg fouten maakt? Probeer te werken vanuit een mindset die vrij is van angsten of die streeft naar onmiddellijke perfectie. Doe het stapje voor stapje.

Probeer dit: Ga je klus aan zonder uitgebreide voorbereidingen. Trap niet in de val van to-dolijstjes en gedetailleerde planningen. Duik erin en stop met het verspillen van tijd.

2. Houd ermee op. Maak jezelf los van je project of taak en wees verbaasd hoeveel een stap terug kan doen voor je creativiteit. Focussen op een specifieke taak voor lange tijd kan je oordeel bemoeilijken en staat creativiteit in de weg. Je project voor even in de steek laten en er later naar terugkeren helpt je om het weer met een frisse blik te bekijken.

Probeer dit: Ga niet verder met een andere taak, maar ga naar buiten en neem een halfuur de tijd voor een fysieke activiteit.

3. Raak geïnspireerd. Zoals auteur Jack London zegt: ‘You can’t wait for inspiration. You have to go after it with a club.’ Wachten op die ingeving is niet altijd een efficiënte optie als je klanten hebt. Ga eropuit om inspiratie op te doen. Het goede nieuws is dat er geen regels zijn voor hoe je dat moet doen. Je moet doen wat voor jou werkt.

Probeer dit: Blader eens door het werk van iemand die jou inspireert of lees blogs van aansprekende personen die jouw radertjes doen draaien.

4. Denk nog eens terug aan oude ideeën. Of je nu een opschrijfboekje gebruikt voor ideeën die je in het verleden had of dat je ze mentaal opslaat, keer er nog eens naar terug. Misschien is er iets waar je eerder aan hebt gewerkt wat je helpt om in het heden een nieuw niveau van creativiteit te bereiken.

Probeer dit: Neem een idee uit het verleden en zoek manieren om het te verbeteren of uit te werken. Bekijk of je het kunt aanpassen aan je huidige behoeften of reflecteer er eenvoudigweg op, als een manier om geïnspireerd te blijven.

5. Deel. Als je worstelt met een idee of taak, deel het met een ander. Zoek een nieuw creatief perspectief door collega’s of teamleden commentaar te laten leveren op hoe zij het idee zouden verbeteren of welke richting zij het project zien uitgaan.

Probeer dit: In plaats van de volledige details van je idee of taak te delen, kun je beter kleine stukjes van je visie of doelen verspreiden om te zien of anderen de punten op een nieuwe manier met elkaar kunnen verbinden.

6. Rust uit. Het is wonderlijk wat slaap voor je geest kan doen. Soms ben je beter in staat om de meest uitdagende taken uit te voeren of creatieve blokkades op te ruimen na een nacht slaap. Als je tegen zo’n blokkade aanzit of als de creativiteit niet meer stroomt, slaap er dan een nachtje over voordat je jezelf gek maakt en productiviteit probeert af te dwingen.

Probeer dit: Doe een dutje en kom dan nog eens terug op een idee, of bewaar je taak voor morgen. Vermijd het tackelen van belangrijke projecten als je geest niet scherp is.

7. Stap uit je comfortzone. Of je nu een fysieke comfortzone hebt – je kantoor of werkplek aan huis – of een geestelijke: het is tijd die te verlaten. Je werkt hier misschien efficiënter, maar dat laat niet altijd ruimte voor creativiteit. Verruim je horizon om het creatieve bloed weer te laten stromen.

Probeer dit: Ga eens buiten werken op een terras, of ga met je laptop in een ander deel van het kantoor zitten.

8. There’s an app for that.Als al het andere mislukt is er aantal apps die je creativiteit kunnen aanjagen. Veel van deze apps bieden ruimte om aantekeningen te maken, visuele weergaven voor presentaties of brainstormoefeningen om door mentale blokkades te breken.

Probeer dit: Download een aantal apps (eventueel samen met een aantal collega’s) en test ze voor je project of huidige taak.

En zie deze lijst natuurlijk als een uitdaging om nog creatievere ideeën te verzinnen die je creativiteit weer doen stromen! Op DifferentCoaching.nl vindt u uiteraard nog veel meer artikelen die uw creativiteit stimuleren.