Personal Coach Eindhoven - Different Coaching

Welkom 2014!

Goede Voornemens..

Het nieuwe jaar is weer goed begonnen! Nadat alle festiviteiten weer hebben plaatsgevonden, en we alle recepties hebben bezocht, komen we op het punt dat we echt aan het nieuwe jaar moeten beginnen. En dat is natuurlijk leuk als je er naar uit hebt gekeken. Misschien heb jij, net zoals zoveel anderen, ook goede voornemens gemaakt? Dit wordt jouw jaar! Er valt zoveel te beleven!

Maar aan het begin van het jaar zit ook altijd een aantal dagen die door specialisten als de meest depressieve dagen van het jaar worden bestempeld. Dat komt omdat naast alle goede voornemens, veel mensen vrij snel tot de conclusie komen dat het nieuwe jaar toch wel erg veel weg heeft van het oude jaar. Met andere woorden dat het de vraag is of ze hun doelen zullen halen en werkelijk een nieuw en zeer succesvol jaar zullen gaan beleven.

Waarom maken we voornemens en halen we ze vervolgens niet?

Daar zijn een aantal redenen voor, en als je ze kent kun je ze natuurlijk ook tegen gaan.

  1. Doelen die niet haalbaar zijn. Het zijn geen zogenaamde SMART doelen. Doelen waar je over nagedacht hebt, die je echt wilt stellen, die te meten zijn en vooral ook haalbaar zijn. Want als je meteen aan iets begint en vrij snel vast stelt dat het dit niet gaat worden of dat het een hele lange weg gaat blijken, dan stop je er sneller mee dan eigenlijk zou hoeven.
  2. Doelen die niet echt van jou zijn, maar vooral van anderen. Dit kennen we allemaal toch wel? Als je bijvoorbeeld wilt afvallen of een nieuwe baan wilt zoeken, doe je dat dan omdat je dit zelf echt wilt? Of omdat een partner, ouders of andere mensen die graag van je zouden willen zien? Want als jouw motivatie werkelijk intrinsiek is, dan is het doel veel gemakkelijker te halen.
  3. Je hebt niet gezorgd voor een omgeving die jouw doelen ondersteunt. Als jij een nieuwe baan wilt gaan zoeken, maar jouw partner is daartegen, dan worden goede voornemens natuurlijk snel geneutraliseerd. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het afvallen. Een gezin dat niet ondersteunend is bij dit doel, zal snel jouw wilskracht doorbreken.
  4. Er is geen plan, geen schema hoe jij deze doelen gaat halen, alleen een eindresultaat. Terwijl grote doelen natuurlijk altijd met kleine stapjes worden bereikt. Vandaar ook dat er een plan bij moet worden gemaakt, waarin stappen zitten, zogenaamde milestones, waardoor je kunt bijsturen of evalueren. Zodat je het proces naar het eindresultaat toe goed in de gaten kunt houden.
  5. Expertise ontbreekt. Je hebt wel gezien wat je wilt en het doel dat je wilt bereiken duidelijk gesteld, maar je weet te weinig van het onderwerp om het ook echt werkelijkheid te laten worden. Bijvoorbeeld bij doelen die rondom jouw Loopbaan draaien is het verstandig om een professional te raadplegen. Zij kunnen snel en to-the-point advies geven, waardoor doelen echt worden bereikt.

Nu een vraag voor jou. Voldoen jouw voornemens wel aan bovenstaande punten? Dan is er een hele grote kans dat jij een van diegenen zult zijn die dit jaar echt zijn voornemens waar kan maken!

Veel succes en maak er een mooi jaar van!

Warme groet,

Judith Migchels