Het einde van de crisis nadert!

De pessimist moet het nog zien, maar economisch herstel komt eraan. ‘Het lijkt voorbij’, zegt USG People-topman Rob Zandbergen.

Rob Zandbergen, topman van uitzendbedrijf USG People, heeft goede hoop op herstel van de economie. ‘De afgelopen jaren wist niemand waar we precies in de cyclus zaten. Ging de markt even omhoog, dan stortte die kort daarop gelijk weer in. Die situatie lijkt nu voorbij.’ Hoewel zijn concern afgelopen maand niet bijster goede cijfers presenteerde (de omzet daalde met 8 procentin het afgelopen kwartaal), is Zandbergen positief over de toekomst. ‘Het ziet er nu naar uit dat er weer iets terugkeert dat het kenmerk heeft van een normale cyclus.’ Het zijn lichtpuntjes, benadrukt de USG-topman, maar ze schijnen wel steeds helderder. Welke van deze signalen zijn al goed zichtbaar?

#1. DE SPAANSE ECONOMIE KRABBELT OMHOOG

Als je net terug bent van je vakantie uit het land, heb je het vast niet gemerkt. Maar het gaat goed met Spanje. Relatief goed dan: niet alleen zwakt de krimp van de zwaar door de recessie getroffen Spaanse economie af, ook bedrijven doen steeds betere zaken in Spanje. Dat merkt de uitzendsector het eerste. Manpower-topman Jeff Joerres spreekt zelfs van een ‘stabilizing global economy’ en dichter bij huis noemt Randstad-ceo Ben Noteboom de situatie van Spanje ‘a bit of a funny story’, met een markt die in april en mei nog in mineur was en in juni alweer met 6 procent groeide, zelfs binnen de detachering in witteboordenfuncties. Spaanse kantoren stromen langzaam maar zeker weer vol nieuwe werknemers.

#2. JUNI WAS EEN TOPMAAND VOOR NEDERLANDSE UITZENDBUREAUS

Van zo’n Spaans herstel is hier geen sprake. Nederland is een laatcyclische markt en dat betekent dat het ver achterloopt op meer industriële landen als Spanje. Toch zijn ook hier tekenen van pril herstel. Daarvoor moeten we ook kijken naar de uitzendsector. Niet naar de marktcijfers van de branchevereniging ABU, want die zijn onverminderd negatief. Maar wel naar de cijfers die Randstad en USG People rapporteren over de maand juni. Daarin vind je de volgende lichtpuntjes:

  • Uitzendbureau Randstad, marktleider in Nederland, krimpt niet langer
  • Uitzendbureau Start People krimpt licht, maar is ‘op weg naar groei’
  • Blauweboordenmerk Creyf’s groeit al wel
  • En zelfs het administratieve uitzendmerk Unique is ‘dichtbij een nulgroei’
  • USG People merkt een groei in de behoefte aan tijdelijk juridisch personeel
  • Randstad ziet groei in IT en in de installatiebranche
  • En, opmerkelijk genoeg: Randstad merkt zelfs een dubbelcijferige groei van de behoefte van de publieke sector aan uitzendkrachten

#3. RECRUITMENTFIRMA’S BODEMEN UIT

Tot dusver gaat dit allemaal om tijdelijke krachten. En tijdelijke krachten kunnen morgen op straat staan, als een bedrijf dat wil. Echt herstel is er pas als bedrijven weer nieuwe vaste werknemers durven aan te nemen. En ook dat kan spoedig weer een reële optie worden. Volgens Zandbergen van USG People is de vraag naar vaste werknemers een belangrijke indicator van herstel. ‘Een normale herstelcyclus begint als ondernemers onzeker zijn over de toekomst. Dan nemen ze liever uitzendkrachten aan. Iets verderop in de cyclus worden managers zekerder van hun zaak en gaan ze een aantal mensen vast aannemen. Dat zien uitzendbureaus en recruitmentfirma’s terug in hun cijfers. Nu is die vraag nog niet groeiende. Maar we zouden mogen verwachten dat als de vraag naar industriële uitzendkrachten is gestegen, dat daarop automatisch de vraag naar vaste industriële arbeidskrachten stijgt.’ Wereldwijd lijkt die vraag naar vaste krachten ondertussen langzaam maar zeker toe te nemen.

Bron: www.MT.nl