Hoe blijft thuiswerken leuk?

Aan thuiswerken zitten veel voordelen. Je hoeft niet vroeg op te staan, niemand kijkt op je vingers, je bepaalt je eigen tijden, en zo zijn er nog wel wat voordelen te bedenken. Maar er zitten ook nadelen aan. Want je zit de hele dag alleen, je kunt afgeleid worden door de vaat die er nog staat en je productiviteit kan soms ver te zoeken zijn. Een aantal tips om het thuiswerken leuk te houden:

Kleed je aan

Het is verleidelijk om in je pyjama of badjas achter de computer te kruipen. Er is niemand die jou ziet. Toch is het verstandiger om ‘s ochtends meteen te douchen en je aan te kleden. Zo zorg je voor routine en begin je letterlijk en figuurlijk frisser aan je dag. Bovendien gedraag je je vaak naar hoe je gekleed bent. In je huispak zul je dus ook sneller in een relaxmodus vervallen.

Laat geen vrienden langskomen

Bepaal voor jezelf gezette werktijden. Structuur zorgt voor meer productiviteit. Laat geen vrienden of familie langskomen tijdens deze tijden, want dat leidt af. Je kunt bijvoorbeeld wel voor jezelf bepalen dat je van 08.00 – 12.00 uur en van 14.00 – 18.00 uur werkt. Dan kun je tussen 12.00 en 14.00 uur prima met iemand gaan lunchen. Zolang je maar wel de discipline hebt om om 14.00 uur weer aan de slag te gaan.

Ga langs bij je klanten

Wanneer je alleen maar thuis zit wordt je het op een gegeven moment waarschijnlijk wel zat. Ga dus langs bij klanten als je schema dit toelaat. Zo kom je ook eens buiten, terwijl je wel met werk bezig bent. Plan op dagen dat je alleen thuis zit en nergens naartoe hoeft eens een Skype- of Google Hangout afspraak in met bijvoorbeeld een collega-zzp’er. Zo heb je toch aanspraak en kun je sparren over onderwerpen die jullie beiden bezighouden.

Vermijd de keuken

Als je in je eentje thuis zit ben je geneigd ‘even’ naar de keuken te lopen voor een snackje of iets te drinken. Behalve dat het geen positieve uitwerking heeft op je figuur zorgt het ook voor onnodige onderbrekingen. Zet een waterkoker of koffieapparaat, een fruitschaal en een fles water op je bureau en neem de tijd voor je lunch. Zo hoef je niet 10 keer per dan naar de koelkast te lopen.

Werk op dezelfde plek

Zorg dat je een plek in je huis hebt ingericht als werkplek. De ene keer aan de eettafel werken en de andere keer op de bank is niet de beste manier om productief te blijven. Je kunt het best een kantoortje maken in je huis, waar je in je ‘werkbubbel’ kunt zitten en altijd alles bij de hand hebt. Zo is het voor jezelf ook makkelijker om de scheiding tussen werk en privé te maken in je hoofd.
Bron: zzpservicedesk.nl