Hoe vind je Talent?

Er zijn nog steeds werkgevers die moeite hebben hét talent te vinden. Met deze trucs haal je de beste werknemers in huis.

Hoewel het aantal werklozen in Nederland de 700.000 nadert, staan er nog altijd bijna 100.000 vacatures open. Wie een nieuwe R&D-afdeling, een groep mechatronica-engineers of bijvoorbeeld een eigen team ethische hackers wil samenstellen, moet nu vaak over de grens zijn vacatures uitzetten. Dat kan anders: tijdens de eerste Europese Sourcing Summit deelden zo’n 100 cv-jagers hun effectiefste handigheidjes, trucs en hacks van bruikbare databanken. In twee dagen tijd lieten ze zien hoe zij schaars talent waar ook ter wereld opsporen. MT was erbij en maakte een overzicht van de beste tips:

1. VERGEET LINKEDIN, ZOEK IN FACEBOOK

De grote meerderheid van de recruiters speurt met LinkedIn naar kandidaten voor hun vacatures. Prima voor als je in je eigen netwerk wilt neuzen. En ook prima als je een generieke vacature met iemand uit je omgeving wilt en kunt invullen. Maar voor het vinden van een specialist kan het handig zijn te zoeken waar de recruitende massa niet komt. Bijvoorbeeld in Facebook. Sinds begin dit jaar is het mogelijk via Facebook Graph Search in profielen niet alleen te neuzen naar functietitels, woonplaats, gesproken talen en nog meer zaken, maar ook naar combinaties daarvan. Hoe dat kan? Zet je voorkeurstaal in je Facebook-account op Engels en je zoekbalk verandert in een Graph Searchbalkje, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt te zoeken naar mensen die iets met ‘research’ doen en in Eindhoven wonen of een lijstje van werknemers van Microsoft die in de Amerikaanse staat Washington wonen en de Nederlandse taal machtig zijn.

2. BUGS ARE YOUR BEST FRIENDS

Nadelen zijn er ook. Want hoewel de meeste online applicaties een ongemak willen verhelpen, blijven gebruikers kampen met nieuwe ongemakken. Graph Search werkt bijvoorbeeld niet optimaal: met Nederlandstalige termen kan Facebook niet goed overweg en ook in de Engelse versie herkent de tool niet alle zoekopdrachten. En dat biedt kansen voor doorzetters. Wie het meeste uit de zoekfunctie wil halen, moet een paar uur aan het leren van de codering van de tool besteden – iets wat op HR-techblog Sourcecon goed wordt uitgelegd door sourcingspecialist Balazs Paroczay. Wie die tijdsinvestering doet, heeft direct een voorsprong op zijn concurrenten.

3. VERGEET CV’S, ZOEK IN FOTO’S

Bugs en beta-versies zijn niet de enige obstakels. Steeds meer gebruikers van sociale netwerken manipuleren hun zelfomschrijvingen. Zoek voor de lol maar eens in Graph Search naar AIVD-werknemers, alumni van Harvard of ex-werknemers van Goldman Sachs. Hoewel privacy op internet nauwelijks bestaat, is het steeds moeilijker online echte profielen en nepaccounts van elkaar te onderscheiden. Maar wie het internet voor het lapje wil houden, krijgt het nog moeilijk. Het is voor sommige recruiters al mogelijk om te neuzen in foto’s. Met een Reverse Image Search-plugin ben je in staat om in een foto (van bijvoorbeeld een groep vakgenoten tijdens een congres) de namen van de aanwezigen te herleiden. Deze techniek is nog verre van volmaakt, maar ontwikkelt zich snel.

4. MIJD LINKEDIN, ZOEK IN XING (EN ANDERE LOKALE NETWERKEN)

Ben je toch verknocht aan LinkedIn? Besef dan dat het netwerk niet overal zo populair is als in Nederland. Wie een Duitser hierheen wil halen, zal meer succes hebben met Xing. Zoek je een Zwitser, plaats je vacature dan in een jobboard (en denk na welke taal je kiest). Mag het een Rus zijn, gebruik dan Yandex.ru. En zo zijn er meer culturele verschillen van belang. Plaats je een vacature op een vacaturesite, besef dan dat jonge Turken in schooltijd zoeken naar een baan, de modale Hongaar dat ’s avonds vanuit huis doet en de gemiddelde Duitser juist op werkdagen tijdens kantooruren. Wil je opvallen tussen de vele vacatures, plaats jouw advertentie dan op het juiste moment. De angelsaksische wereld mag dan massaal de grote Amerikaanse netwerken omarmd hebben, op het Europese vasteland gelden lokale gebruiken.

Bron: www.MT.nl