Oefening ‘De roze bril’

Er hoeft niet altijd perse iets daadwerkelijk te veranderen in je werk om meer bevlogen te raken. Je versterkt bevlogenheid ook door op een andere, positievere manier naar je werk te kijken. Dat kan op de volgende manieren:

Ontdek Dankbaarheid

Werken heeft negatieve kanten. Stomme klusje en moeilijke collega’s horen er nu eenmaal bij. Toch zijn er op het werk vaak veel dingen om dankbaar voor te zijn. Bijvoorbeeld omdat je zoveel vrijheid hebt om je eigen tijd in te delen, omdat je collega’s jouw dienst willen overnemen of omdat je een goed salaris hebt.

Geniet meer

Heb je het druk, dan kun je vergeten te genieten van de leuke kanten van het werk: het contact met collega’s of klanten, of het eindprodukt zelf. Je racet door, in een strijd tegen de klok, of gaat zo op in ergernissen dat er geen ruimte is voor genieten. Maar elk werk heeft leuke kanten

Oefening ‘De roze Bril’

Noteer de komende week eens alles (minstens 25 dingen!) wat leuk is aan, op en rond je werk.

Tel letterlijk je zegeningen! Begin nu. Pak een vel papier en schrijf spontaan drie dingen op.

Hou deze lijst bij je en steeds als je iets leuks opvalt/opmerkt schrijf je het op. Zoek aan het einde van de week een mooie kaart, schrijf de top tien erop en hang deze ergens op zodat je het dagelijks kunt zien, bijvoorbeeld aan jouw computerscherm of bureau.

Uit ‘Bevlogen aan het werk’, Schaufeli en Dijkstra.