Tips om zelfverzekerd een gesprek in te gaan

In je brief, offerte of voorstel weet je als zelfstandige doorgaans goed uit te leggen waarom een gesprek met jou waardevol is. Maar een persoonlijk gesprek, dat is andere koek. Zo’n gesprek is belangrijk, maar van de gedachte alleen al kunnen velen de zenuwen krijgen.
Als je al zenuwachtig wordt van de gedachte aan zo’n gesprek, gaat er vooraf van alles door je hoofd: Wat gaan ze vragen? En misschien weet ik niet wat ik moet antwoorden? En wat als het zo’n afstandelijk persoon is? Hoeveel andere gesprekken zullen ze nog hebben na mij? En dan ontdek je ook nog eens een grote vlek op je overhemd of blouse.
Als er veel afhangt van deze opdracht ligt er veel druk op dat ene gesprek. Je móét het goed doen. Gevolg is dat je met een zeer onzeker gevoel het gesprek ingaat. Hoe goed je in zo’n geval ook je best doet kalm te blijven, je lichaam verraadt hoe jij je voelt.

Probeer in zo’n geval deze voorbeelden van onzekere lichaamstaalstaal te vermijden:

  • Bevende handjes. Een signaal dat duidt op sterk doorleefde emoties, bijvoorbeeld ingehouden angst, opgekropte woede, frustratie of onmacht.
  • Je lichaam wegdraaien of veel bewegen. Allebei zijn manieren om direct contact met je gesprekspartner te vermijden.
  • Een pen of vingers in je mond. Als iemand zich gestrest voelt, kan het helpen om een voorwerp in de mond te nemen. Het geeft een gevoel van veiligheid.
  • Spelen met je haar. Het aanraken van je haar kan betekenen dat je je ongemakkelijk voelt of jezelf geen houding weet te geven.
  • Naar beneden kijken. Wanneer iemand zich ongemakkelijk voelt, zal hij meteen naar beneden kijken en zijn ogen neerslaan.
Iedereen is wel eens onzeker, maar niet bij iedereen is dit te zien. Er zijn mensen die hun lichaamstaal ‘onder controle’ hebben en het inzetten als een versterkend instrument.
Uit onderzoek is gebleken dat alleen al het aannemen of naspelen van een zelfverzekerde lichaamshouding je zelfvertrouwen laat groeien.
Dit zijn vijf zelfverzekerde lichaamstaalsignalen die je zelfvertrouwen laten uitstralen.
  • Glimlach. Als je naar iemand glimlacht, dan zal deze persoon vaak ook teruglachen, wat een positief gevoel bij jullie allebei opwekt.
  • Een rechte rug. Iemand die zijn rug recht maakt, strekt zijn lichaam uit zodat zijn gestalte twee of drie centimeter groter wordt.
  • Ontspannen schouders. Doe je schouders naar achteren en je borst vooruit. Hiermee straal je kracht en zekerheid uit.
  • Maak oogcontact. Goed oogcontact houdt in dat je iemand ongeveer 70 procent van de tijd in de ogen aankijkt.
  • Praat met rustige bewegingen. Grote, rustige bewegingen benadrukken iemands zelfverzekerdheid.
Laat je lichaamstaal spreken en zorg dat je je bewust bent van je eigen lichaamstaal. Oefen vooraf je gesprek. Ga voor de spiegel staan als je een denkbeeldige vraag beantwoord. Of laat jezelf bijvoorbeeld eens filmen en kijk het filmpje terug. Zoek uit welke lichaamstaal je laat zien en of dat klopt bij het verhaal dat je vertelt.
Bron: zzpservicedesk.nl