Tips tegen uitstelgedrag

Soms heb je gewoon geen zin om aan het werk te gaan. Omdat deze opdracht niet leuk is, je weinig inspiratie hebt of je gewoon liever even iets anders doet. In plaats van die opdracht af te maken, wacht je soms net zo lang tot je in tijdsnood komt. Met deze tips stel je jouw werk niet langer uit.
 1. Tijd voor jezelf

  Uren achtereen zwoegen aan een bepaalde opdracht is niet nodig. Na twee uur werken neemt je concentratie af, wat ten koste gaat van jouw kwaliteit. Zo zegt coach Yura Boerma: ‘‘Tijd voor jezelf nemen is erg belangrijk. Wanneer je dit niet doet ben je bijvoorbeeld sneller geïrriteerd.’’ Ga tussen het werken door even naar buiten voor een frisse neus of trakteer jezelf op jouw favoriete broodje van de bakker op de hoek. Wanneer je weer aan het werk gaat, zul je merken dat je energie en concentratie weer zijn opgeladen.
 1. Maak een planning

  Geef jezelf deadlines voor jouw opdrachten door middel van een planning. Dit geeft je een overzicht van wat je nog moet doen en rust in je hoofd. De vrijheid van het ondernemerschap  is voor veel zelfstandigen een voordeel, maar kan ook een valkuil zijn. ‘‘Sommige ondernemers vinden het moeilijk om hun tijd in te plannen, waardoor werk en privé door elkaar gaan lopen,’’ zegt Yura. Plannen kan bijvoorbeeld in je agenda, op je laptop in Excel of met een van de vele plannings-apps op jouw smartphone. Door je aan een planning te houden, voorkom je dat je in tijdnood komt of erger nog: een taak of afspraak vergeet.
 1. Wees niet te streng

  Wanneer je de lat voor jezelf te hoog legt, is de verleiding om iets uit te stellen veel groter. Verwacht niet van jezelf dat je die grote opdracht binnen twee dagen af hebt, wanneer je weet dat je hier minstens het dubbele voor nodig hebt. Maak een tijdsplanning op basis van tip 2 en overleg met jouw klant of deze planning voor hem of haar ook in orde is. Je kunt beter aan het begin overleggen en laten zien wat haalbaar is, dan dat je nachten door moet werken of half werk aflevert. Of erger nog: op de dag van de deadline moet bellen dat je de opdracht nog niet af hebt.
 1. Moeilijke klusjes eerst

  Het is voor de hand liggend om met de makkelijkste opdrachten te beginnen en de moeilijkste taak te laten liggen. Hierdoor blijf je tegen deze opdracht aan hikken en wordt het steeds moeilijker om er aan te beginnen. Wanneer je eenmaal bent begonnen met dat moeilijke klusje, voel je bij ieder afgerond deel een last van je schouders vallen.
 1. Concentratie

  Het klinkt erg cliché, maar je werkt een stuk effectiever wanneer jij je kunt concentreren. Zo zegt Yura: “Een van mijn belangrijkste tips die ik ondernemers kan geven, is zo min mogelijk multitasken.’’ Probeer te werken op de tijden dat de kinderen op school zitten, of wanneer jouw partner van huis is. Wanneer je in een rustige omgeving aan de slag gaat wordt je minder snel afgeleid en kun je een stuk productiever werken dan wanneer jij in je ooghoek probeert jouw kinderen in de gaten te houden.

  Bron: zzpservicedesk.nl