UWV en werkzoeken

Naar het UWV WERKbedrijf

Het UWV WERKbedrijf is de instantie die adviseert en bemiddelt bij het vinden van werk. Daarnaast regelt het UWV werkloosheidsuitkeringen. Als je werkloos bent of raakt, heb je dus met het UWV te maken, al was het maar voor het aanvragen van een uitkering. Wat doet het UWV precies? Is het een nuttige instantie voor het vinden van een baan?

Hoe werkt het UWV?

Bij het UWV kunnen werkzoekenden terecht voor de volgende zaken:

  • advies en bemiddeling
  • het vinden van werk
  • re-integratieadvies
  • informatie over ontslag
  • uitkering aanvragen

Iedereen die zich als werkzoekende meldt bij het UWV krijgt een intakegesprek. Daarin wordt gekeken wat je nodig hebt om weer aan het werk te komen. Voor hoger opgeleiden komt het er vaak op neer dat ze worden verwezen naar de vacaturebank van het UWV (werk.nl). Op die website kun je ook je cv achterlaten zodat die vindbaar is voor werkgevers. Daarnaast kun je van een aantal bedrijven bedrijfspresentaties bekijken. Een groot nadeel van werk.nl en ook van het UWV zelf is dat het aanbod eerder op lager opgeleiden is gericht dan op hoger opgeleiden.

Het UWV beschouwt de werkloosheidsuitkering als iets tijdelijks. Aan het ontvangen ervan zijn veel voorwaarden verbonden. Je bent verplicht regelmatig te solliciteren en je moet passend werk accepteren. Doe je dat niet, dan wordt je uitkering verlaagd.

O. te A., voorheen werkzaam bij een culturele instelling, raakte na een reorganisatie werkloos. Ze meldde zich bij het UWV. “Ik ging er met minimale verwachtingen heen. En dat bleek niet onterecht. De adviseurs hebben geen kennis van alle segmenten van de arbeidsmarkt en kunnen dan vaak ook weinig voor je doen. Sterker nog, ik werd bij het eerste gesprek erg overdonderd door suggestieve vragen en voelde me in een hoek gedrukt als een sufferd die geen werk heeft. Het was heel naar. Verder zijn ze alleen geïnteresseerd in je laatste werkervaring, omdat ze vinden dat je daarmee de meeste kans op werk maakt. En dat is gewoon niet altijd waar. Met name voor carrièreswitchers is die opstelling van het UWV erg lastig. Mijn tip aan anderen is dan ook: laat je niet overdonderden en zorg dat het UWV je ook echt iets biedt. En neem vooral afstand van vervelende opmerkingen.”

De kantoren van het UWV waar je als werkzoekende terecht kunt zijn de zogenaamde Locaties Werk en Inkomen, ook wel Werkplein genoemd. Hier werkt het UWV WERKbedrijf samen met de gemeente en andere instanties en bedrijven om mensen aan het werk te helpen.

Re-integratie

Is het lastig om aan werk te komen, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen, dan kom je in aanmerking voor een re-integratietraject. Dat geldt ook als je langer dan zes maanden werkloos bent.
In een re-integratietraject wordt uitgebreider onderzocht welke mogelijkheden je hebt om aan werk te komen en wordt gekeken of je omscholing of bijscholing nodig hebt. Ook kan een beroepskeuzetest of een sollicitatietraining deel uitmaken van het traject. Je bent vrij om zelf een re-integratiebureau in de arm te nemen. Daarvoor moet je wel een ‘Individuele Re-integratieovereenkomst’ (IRO) met het UWV afsluiten. Kijk voor de voorwaarden op de website van het UWV.

Het heft in eigen handen

Verwacht geen wonderen van het UWV bij het vinden van werk. Niet voor niets legt het UWV de verantwoordelijkheid voor het vinden van een baan bij de werkzoekende zelf. Het UWV geeft geen enkele garantie dat je via hen daadwerkelijk een baan vindt. En ook al doen ze alsof al het beschikbare werk vindbaar is in hun eigen vacaturebank werk.nl, is dat natuurlijk niet waar. Al was het maar omdat heel veel vacatures nooit als officiële vacature verschijnen, de zogenoemde verborgen vacatures. Die vacatures vind je door te netwerken en niet via een vacaturebank of de krant.
Bovendien zijn er veel meer kanalen dan alleen werk.nl, bijvoorbeeld allerlei andere vacaturebanken op internet (algemene en gespecialiseerde) en advertenties in traditionele media. Ook kun je je inschrijven bij een uitzendbureau.

Misschien overweeg je voor jezelf te beginnen. In sommige gevallen (als te verwachten valt dat je met een eigen bedrijf meer kans hebt op werk dan in een reguliere baan) kun je met het UWV afspraken maken over het starten van je bedrijf met behoud van uitkering.

Voor jongeren (tot 23 jaar) geldt dat zij stage kunnen lopen met behoud van uitkering. Ook vrijwilligerswerk is onder bepaalde voorwaarden mogelijk zonder dat je op je uitkering wordt gekort.

Bron: carrieretijger.nl