Zachte vaardigheden lastig te vinden bij Nederlands talent

LinkedIn maakt de ranglijst bekend van de meest gevraagde skills door Nederlandse werkgevers. Als het gaat om harde skills, dan zoeken werkgevers het meest naar technische vaardigheden. Gekeken naar soft skills, dan is de behoefte het grootst aan talent met ‘ownership’. Strategisch denken en oplossingsgerichtheid maken de top drie compleet.

Top tien hard skills
Voor het samenstellen van de lijst met de meest populaire hard skills, zijn van 1 januari tot 1 september de activiteiten van recruiters op LinkedIn geanalyseerd. De top tien ziet er zo uit:

Statistical Analysis and Data Mining
SEO/SEM Marketing
Java Development
Data Engineering and Data Warehousing
Recruiting
Software Modeling and Process Design
Mobile Development
Network and Information Security
Software QA and User Testing
Middleware and Integration Software
Zachte vaardigheden
Zachte vaardigheden zijn echter minstens zo belangrijk. Maar liefst 67 procent van de Nederlandse HR managers heeft moeite met het vinden van talent met de juiste soft skills. Driekwart (74 procent) van hen geeft aan dat het gebrek aan soft skills in een team de productiviteit van het bedrijf beperkt. Talent doet er dus goed aan om niet alleen te laten zien welke vakkennis ze in huis hebben, maar ook duidelijk hun sociale vaardigheden te communiceren. Deze soft skills zijn het meest gewild:

Ownership
Strategisch denken
Oplossingsgerichtheid
Doorzettingsvermogen
Communicatieve vaardigheden
Nieuwsgierigheid
Doelgerichtheid
Teamwork
Online profiel
“De enorme vraag naar technische competenties zal voorlopig niet afnemen,” geeft Anoek Eckhardt, Corporate Communications Manager van LinkedIn aan. “Toch worden ook soft skills zoals communicatieve vaardigheden en teamwork steeds belangrijker voor werkgevers. Deze zachte vaardigheden zijn met name in IT functies moeilijker te vinden.”

Floor Nobels, recruiter van Work Life Recruitment bevestigt het belang van zachte vaardigheden: “Talent doet er goed aan om ook zachte vaardigheden toe te voegen aan hun online profiel. Anderen kunnen u ervoor endorsen en als recruiter kan ik daar snel veel uit afleiden. Het onderscheidt u van de rest.”

Bron: Loopbaan-visie.nl