6 Tips voor een carrière switch

Ontevreden over je huidige baan? Of zoek je een nieuwe uitdaging en wil jij je dromen achtervolgen? In beide gevallen is het verstandig om dan een carrière switch te maken. Hieronder 6 tips voor een goede carrière switch.

Tip 1: volg een coachingstraject

Een coachingstraject kan je helpen om een goede carrière switch te maken. Een coach kan namelijk vanuit een ander perspectief je situatie benaderen. Met andere woorden: een coach kan je inzichten bieden. Vaak weten mensen wel ongeveer wat ze willen, maar is dit lastig om te vertalen in de praktijk. Een coach kan je bijvoorbeeld loopbaanadvies geven. Dit kan aan de hand van verschillende testen en door jou verschillende vragen te laten beantwoorden. Met dit loopbaanadvies kun jij dan gepaste keuzes maken. Op die manier is de kans groter dat je op een fijne plek terecht komt. Het werkleven is een groot onderdeel van je bestaan en om die reden moet je daar dan ook goede zorg aan besteden.

Tip 2: de timing van de switch: outplacement

Je kunt het beste maar op tijd beginnen met het maken van een carrière switch. Veel mensen gaan pas nadat ze zijn ontslagen op zoek naar een nieuwe carrière. Dit is echter niet verstandig, want dan is het veel stressvoller. Er moet immers brood op de plank komen en je kunt dan minder kritisch zijn tegenover functies. De kans is dan ook groot dat je een functie krijgt die dan totaal niet bij je past. Weet je al dat je in de toekomst wellicht ontslagen gaat worden? Je kunt dan outplacement toepassen. Dit betekent dat je dan alvast gaat zoeken naar een nieuwe baan. Een coach kan je hiermee ook helpen.

Tip 3: haal alles uit je transitievergoeding

Word jij ineens ontslagen? Dan is de kans groot dat je een transitievergoeding kunt krijgen. Veel werkgevers zijn er echter niet happig op om dit te geven, maar je hebt er wel recht op. Ga dus altijd na hoeveel je maximaal kunt krijgen. En zorg er dan ook voor dat je dit krijgt; desnoods met enige juridische hulp. Met dit geld heb je namelijk meer speling. Je hebt dan een buffer en kunt rustig op zoek naar een baan die bij je past.

Tip 4: testjes op internet

Op internet staan verschillende gratis testjes die je kunt maken. Op basis van deze testjes kun je een goed beeld krijgen van wat voor soort beroepen bij je passen. Natuurlijk is dit niet bepalend, maar het kan je wel een bepaalde richting insturen. Sommige mensen zijn namelijk compleet radeloos en weten echt niet wat bij hun past. Dergelijke testjes bieden dan natuurlijk een fantastische uitkomst.

Tip 5: LinkedIn-profiel aanpassen

Het is ook verstandig om bij een carrière switch je LinkedIn-profiel aan te passen. Dit profiel kun je dan afstemmen, zodat er werkgevers die een potentiele functie voor je hebben je makkelijker kunnen vinden. Ook kun je daarop aangeven dat je op zoek bent naar werk. LinkedIn is tegenwoordig een goede manier om te netwerken.

Tip 6: solliciteren

Het allerbelangrijkste natuurlijk. Solliciteer zoveel mogelijk naar aantrekkelijke functies.