Blij met je baan of toe aan iets nieuws?

Management_Coaching_Executive_CoachingDoe jij het werk waar je als kind al van droomde, of heb je later pas ontdekt waar je goed in bent en wat je écht leuk vindt qua werk en carrière? Ben je nog net zo blij met je werk als toen je net begon? Hoe vaak neem je eigenlijk de tijd om stil te staan en over die vragen na te denken?

Als het gaat om werkgeluk doen we het in Nederland helemaal niet zo slecht. Uit het Nationaal Werkgeluk Onderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd onder 1500 werkenden in Nederland blijkt dat we hoe gelukkig we ons voelen op het werk beoordelen met een gemiddelde van 7.2 (op een schaal van 1-10).

Verandering van spijs…

Maar dat gelukkig zijn niet betekent dat we nooit iets anders zouden willen, laat onderzoek van House of HR naar jobhunting in Nederland zien. Daaruit blijkt namelijk dat bijna de helft van de Nederlandse werkenden openstaat voor een nieuwe job. De helft van die groep is actief op zoek naar een nieuwe baan. Een onderzoek van consultancybedrijf Deloitte wijst uit dat maar liefst 43 procent van de millennials binnen nu en twee jaar van baan wil veranderen. Dit zou onder andere komen doordat ze meer eisen stellen aan hun werkgever dan eerdere generaties. Ze vinden het bijvoorbeeld belangrijk om impact te hebben met hun werk en verwachten van hun werkgever een vergelijkbare betrokkenheid. Ook de behoefte aan vrijheid speelt een rol.

Ondanks dat velen dus wel openstaan voor een andere baan, is ook een vrij grote groep mensen die eigenlijk best iets anders zou willen doen, maar (nog) niet in beweging komt. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Heel praktische zoals het niet willen opgeven van een vast contract, een prima salaris en gunstige arbeidsvoorwaarden. Maar ook druk van de omgeving kan hier bijvoorbeeld een rol spelen. Of de druk die zij zichzelf opleggen om een weg te blijven volgen simpelweg omdat ze die weg nu eenmaal ooit zijn ingeslagen.

Grote stap

Het is ook niet zo vreemd dat niet iedereen die eigenlijk wel zou willen ook daadwerkelijk actie onderneemt. Van een soms jarenlange stabiele zekerheid opeens besluiten iets heel anders te gaan doen is een flinke stap. Het is heel begrijpelijk dat iemand dat niet ‘zomaar’ doet. Misschien komt het ook doordat je nog geen duidelijk beeld hebt van wát je dan zou willen gaan doen. Een loopbaancoach kan je helpen om dat voor jezelf helder te krijgen. Wat zijn je ambities, over welke talenten en competenties beschik je, wat maakt jou gelukkig en welke functie past daarbij? En is dat dan iets binnen het bedrijf waar je nu werkt, of daarbuiten? Zie je jezelf misschien als ondernemer? Waarvan gaat jouw energie stromen?

Je bent het waard, welke keuze je ook maakt

Of je nu besluit die stap te nemen en te gaan solliciteren of na lang wikken en wegen dat eigen bedrijf op te zetten, of dat je er uiteindelijk toch voor kiest te blijven zitten waar je zit. Weet dat je het waard bent om die keuze voor jezelf te maken en er hulp bij in te schakelen als je er zelf niet (helemaal) uit komt.

 

Deel dit stuk

Gerelateerde artikelen

LEF - Gedicht Merel Morre voor Different Coaching

LEF

lef ook bij tegenwind en weerstand met drempels of plafonds heb je het in je ook bij hobbels…
Management_Coaching_Executive_Coaching

Nieuw Jaar, Nieuwe kansen?

Het is 2022. Een nieuw jaar is begonnen. Voor veel mensen symboliseert het begin van een nieuw jaar…

Judith over coaching

Contact

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een van de diensten die wij aanbieden, of een afspraak maken?

Reacties

Enkele reacties van Coachees, Different Coaching

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een van de diensten die wij aanbieden?
Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Let’s make a Difference together!

Vul hieronder je emailadres in en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Menu