5 alternatieven voor je droombaan

Een droombaan vinden, het is niet eenvoudig. Zo ontdek je misschien dat het bedrijf waar je graag voor wilt werken, geen vacatures heeft. Misschien moet je nog een aantal nieuwe vaardigheden bijleren om je droombaan te pakken te krijgen. Of weet je nog niet wat je droombaan eigenlijk is. Wat doe je als je die ultieme baan nog niet op zak hebt?

Kies voor een baan met een potentiële mentor?
Misschien moet je geen droombaan zoeken, maar een droommentor. Iemand die je de juiste weg helpt te vinden in de professionele wereld.
Wanneer je potentiële banen aan het zoeken bent, graaf dan een beetje dieper en kom meer te weten over de werknemers in het bedrijf. Zoek hen op en bekijk of zij kunnen inspireren. Kijk op de website van het bedrijf of het LinkedIn-profiel van de werknemers. Misschien is een van hen wel een professioneel rolmodel.
Het kan natuurlijk ook omgekeerd. Ga na of het bedrijf, waar de persoon naar wie jij opkijkt werkt, een vacature heeft. Ook al is het een baan die je niet echt aanspreekt, op lange termijn loont het zeker.

Een baan waar je nieuwe vaardigheden kan leren?
Zoek een baan waarin je veel zal bijleren, op die manier blijf je groeien en heb je meer kans op je droombaan. Of je nu nieuwe vaardigheden bijleert die later van pas zullen komen of omdat je gewoon nu een baan nodig hebt, het kan geen kwaad om op zoek te gaan naar een baan in een bedrijf dat je actief steunt in je professionele ontwikkeling.

Een baan waar je kan netwerken?
Als je de ideale baan nog niet hebt gevonden, ben je misschien wel de juiste persoon al tegengekomen. Ook al ben je geen fan van vriendjespolitiek, het kan altijd helpen om de juiste mensen te kennen. Zorg daarom dat je een baan vindt die je de kans biedt je netwerk uit te breiden. Deze startersbaan zal deuren voor je openen.

Een baan waar je kan opklimmen
Bij het juiste bedrijf werken, is een goed begin. Op die manier kan je binnen de organisatie opklimmen. ?Als je voor deze strategie kiest, is het belangrijk dat het bedrijf dit soort van ontwikkeling ondersteunt. Er zijn enkele manieren om daar achter te komen. Zoek enkele werknemers op via LinkedIn en bekijk of ze verschillende functies binnen het bedrijf hebben uitgeoefend. Op die manier weet je of opklimmen mogelijk is. Als je op gesprek gaat, is dit zeker iets wat je kunt inbrengen. Natuurlijk moet je wel enthousiast blijven over de functie waarvoor je solliciteert.

Een baan met een bedrijfscultuur die bij jouw persoonlijkheid aansluit?
In veel gevallen heeft de omgeving waarin je werkt een groter effect op je gemoed dan het werk zelf. Als je niet de ideale baan vindt, kies dan voor een bedrijf dat bij jou past. Vind je flexibele uren belangrijk of de mogelijkheid om thuis te werken? Wil je werken met collega’s die samen gaan lunchen en na het werk regelmatig samen op stap gaan? Of wil je werken voor een bedrijf dat gratis lunch aanbiedt? Wat het ook is, zoek een bedrijf dat aansluit bij jouw persoonlijkheid.

Bron: Loopbaan-visie.nl