CV Uploaden of niet?

Als je op zoek ben naar een (andere) baan, dan kun je je cv uploaden op een vacaturewebsite.

Dit klinkt aantrekkelijk: je upload je cv en je wacht af tot potentiële werknemers jou benaderen. Is het echt zo simpel en sterker nog, is het verstandig?

Wat gebeurt er met jouw cv na het uploaden?
Jouw zorgvuldig opgestelde cv wordt door de vacaturebank verkocht aan werkgevers. De vacaturebank van jouw keuze verdient dus geld met jouw cv. De werkgever die jouw cv koopt kijkt vervolgens of zijn vacature bij jouw profiel past en als er genoeg overeenkomsten zijn, krijg je bericht met de vraag of je wil solliciteren.

De voordelen
Het is gemakkelijk, je kunt je aanmelden in een paar minuten bij een vacaturebank en daarna hoef je alleen je cv te uploaden. Tegenwoordig kun je je cv meestal direct in een word document uploaden en hoef je deze niet meer over te typen op een online formulier, ideaal! Daarna kun je inderdaad gewoon rustig afwachten tot je benaderd wordt. Daarnaast bieden vacaturebanken ook jou een extra service aan omdat je je hebt geregistreerd, je kunt bijvoorbeeld zoekopdrachten aanmaken zodat je de passende vacatures per e-mail ontvangt en zelf ook snel kunt reageren.

De nadelen
Wellicht vind je het niet prettig dat je cv verkocht wordt. Bedenk dat dit niet meer is dan een zakelijke deal tussen de vacaturebank en de bedrijven en waar bedrijven of recruitment bureaus dankbaar gebruik van maken. Er staat voor jou tegenover dat werkgevers en recruitment bureaus wellicht met meerdere functies komen waar je uit kunt kiezen doordat ze jouw cv op deze wijze hebben gekocht.

En nu?
Het plaatsen van je cv bij vacaturebanken is zonder veel risico. Je kunt er ook voor kiezen om niet al je persoonlijke gegevens op je cv te zetten en wellicht alleen een e-mail adres en telefoonnummer of zelfs maar 1 van beide. Zorg er wel voor dat je makkelijk bereikbaar bent, anders ontneem je jezelf de kans om benaderd te worden. Daarnaast is het ook slim om een profiel aan te maken waarmee je bepaalde vacatures opvraagt zónder dat je je cv op stuurt. Als jij zelf actief zoekt en je cv online plaatst is de kans op het vinden van de juiste baan het grootst.

Bron: 112Werkforum.nl