Een lege mailbox na vakantie? Zo regelt u dat

Steeds meer werknemers checken tijdens hun vakantie hun mail waardoor de werkstress niet bepaald afneemt. Daimler neemt daarom drastische maatregelen: medewerkers van de Duitse autofabrikant treffen na hun vakantie geen overvolle mailbox meer aan.

Het personeel kan tijdens de vakantie kiezen voor de optie ‘mail on holiday’, meldt de Financial Times. Alle e-mails worden dan automatisch verwijderd. De autofabrikant wil er zo voor zorgen dat de 100.000 werknemers ongestoord van hun vakantie kunnen genieten. Afzenders krijgen een bericht dat hun mail wordt verwijderd en dat ze contact op kunnen nemen met een collega.

Werkstress verlagen
Op deze manier kunnen de werknemers na de vakantie weer fris beginnen, meldt een medewerker van Daimler aan de Financial Times. “Het is een emotionele opluchting om na de vakantie terug te keren naar een leeg bureau.” Werknemers zetten nu vaak hun afwezigheidsassistent aan; de afzender krijgt dan een bericht dat de mail na de vakantie pas wordt gelezen. Maar bij terugkomst treft de vakantieganger dan wel een overvolle mailbox aan en neemt de werkstress gelijk weer toe. Weg vakantiegevoel!

Overwerkuren compenseren
Daimler is niet de eerste Duitse autofabrikant die pogingen doet om de werkstress te verlagen. Zo besloot BMW begin dit jaar afspraken met medewerkers te maken over de tijden waarop ze in principe niet bereikbaar zijn. De werkgever wil zo voorkomen dat personeel te veel vrije tijd kwijt is aan werkgerelateerde e-mail en ander overwerk. Ook wil BMW ervoor zorgen dat het mogelijk wordt om extra uren die thuis worden gemaakt tijdens kantoortijd te compenseren. Dat moet gebeuren door bijvoorbeeld op een andere dag uren vrij te nemen. De nieuwe arbeidsvoorwaarden moeten voorkomen dat hoogopgeleide werknemers een burn-out krijgen.
Concurrent Volkswagen probeert eveneens de werkstress bij het personeel te verlagen: werknemers van dat bedrijf ontvangen tijdens hun vrije uren geen e-mail meer op hun smartphone van hun werkgever.

Bron: pwdegids.nl