Uitstelgedrag is genetisch bepaald. Wat kan jij doen?

Goed nieuws voor mensen die kampen met uitstelgedrag. Eindelijk is het afgelopen met de verwijten van de baas, collega’s of echtgenoot want … het zit in onze genen.

Onderzoek

De Universiteit van Colorado heeft 181 eeneiige tweelingen en 166 twee-eiige tweelingen uitgebreid getest op het stellen van doelen en hoe deze te bereiken.

Zo konden de onderzoekers het belang van genen aantonen in vergelijking met andere factoren die de persoonlijkheid vormen zoals opvoeding, invloed van anderen en opleiding. Uitstelgedrag is dus erfelijk en uitstellers blijken daarenboven bijzonder impulsief te zijn.

Wat kan je er aan doen?

Uitstelgedrag is hoe dan ook een fenomeen waar veel collega’s zich mateloos aan ergeren dus loont het de moeite om dit probleem aan te pakken. Zo kunt u bijvoorbeeld nagaan welke activiteiten er precies voor zorgen dat je bepaalde zaken gaat uitstellen. Misschien surf je vaak op het internet of is de televisie de grote boosdoener.

Daarnaast is een degelijke planning onontbeerlijk. Slechts weinig medewerkers plannen ‘eigen werk’ in hun digitale of op papieren agenda wat maakt dat we vaak mee gaan met de waan van de dag. Een degelijke voorbereiding van jouw werkdag is zonder twijfel een goed medicijn tegen impulsief gedrag. Een planning verlost ons overigens meteen van het vervelende gevoel dat we geen controle meer hebben over onze dagelijkse activiteiten.

 

Bron: Jobat.be