Ben jij een uitblinker?

Volgens hoogleraar leiderschap en management van INSEAD, Manfred Kets de Vries, zijn zeer hoog presterende leiders zowel helden, als lopende paradoxen. In zijn paper ‘Star Performers: Paradoxes Wrapped Up in Enigmas’, licht hij dit nader toe.

Tegenstellingen verenigd
Uitblinkers, zegt de hoogleraar, die ook Freudiaans psycho-analyticus is, lijken veel op elkaar – of ze nu nu CEO’s zijn of geestelijken, in het oerwoud wonen of in de stad. Hun blik strekt zich uit over de lange termijn, maar ze zijn ook goed in de korte termijnuitvoering; ze berekenen de risico’s en nemen verantwoordelijkheid voor hun daden. Ze combineren optimisme en realisme, zijn volhardend en energiek. En ga zo maar door, want de lijst is lang.
Positief zijn betekent niet automatisch een extraverte inslag hebben, want veel uitblinkende CEO’s zijn introverten: ze reflecteren graag, maar hebben ook geleerd extravert te zijn als de omstandigheden dat eisen, bijvoorbeeld als ze speeches houden of in de omgang met bestuursleden.

Charisma
Uitblinkers hebben charisma, maar charisma en narcisme (neurotische eigenwaan) worden vaak met elkaar verward, waarschuwt Kets de Vries. We hebben allemaal een dosis eigenliefde nodig om goed te kunnen functioneren, maar als een leider onzeker is, kan hij of zij ‘reactief narcisme’ vertonen: voortdurend zoeken naar erkenning en zichzelf het middelpunt wanen. Soms lijken mensen goede teamplayers, maar pas op, zodra ze in een machtspositie komen. kunnen ze – afhankelijk van hun neuroses – ontsporen en een psychopatische dwingeland worden.

De reis naar binnen
Narayana Murthy, oprichter van Infosys, is een van Kets de Vries’ favoriete voorbeelden van echt ‘star performership’. Dankzij Murthy’s leiderschap en persoonlijkheid, kenmerkt de cultuur van Infosys zich door waarden als hard werken, ethisch gedrag en leven volgens je principes. Volgens Murthy leidt prestatie tot erkenning, erkenning tot respect en respect tot macht en invloed. Ook zegt Murthy dat als je nederig of bescheiden bent in je machtsuitoefening de organisatie daardoor wint aan waardigheid en voortreffelijkheid.

En tot slot: veel hangt af van de omstandigheden. Er is geen leider zonder context: leider zijn in Maleisië is heel wat anders dan leider zijn in Nederland. Maar, en dat geldt overal: de eerste stap op de reis naar uitmuntendheid is altijd naar binnen gericht.

Bron: pwdegids.nl