Hoogsensitief en Loopbaan

Hoogsensitief en prima staande kunnen blijven in jouw werksituatie. Bereik het met coaching!

Hoogsensitiviteit, een kracht en een valkuil

Intensiteit, nieuwsgierigheid, intuïtiviteit, conscentieus zijn, allemaal eigenschappen die je misschien herkent bij jezelf en bij de manier waarop jij in het leven staat? Je vraagt je af of je hoogsensitief bent? Het is belangrijk voor jouw welbevinden om hier een duidelijk antwoord op te krijgen! Hoogsensitiviteit is een manier van zijn, die jou tot een unieke werknemer maakt, met unieke behoeften om goed te kunnen functioneren. Met behulp van een coachingstraject kun jij ontdekken in hoeverre er bij jou sprake is van hoogsensitiviteit en wat jij nodig hebt om tot je recht te kunnen komen in jouw functie. Want zoals zo vaak geldt, naast dat het waarschijnlijk een kracht is die jou tot een bijzonder fijne werknemer maakt, is het ook een valkuil die zorgt voor een kwetsbare kant die een goede verzorging nodig heeft.

Het vinden van de juiste balans

In een coachingstraject zal uitgebreid stil worden gestaan bij jouw functioneren in je huidige werksituatie. Hoe functioneer je op je werkplek? Zit je hier op de goede plek? Loopbaanbegeleiding kan je helpen meer zicht te krijgen op wie jij bent in relatie tot je functie. Hoe is het met de balans in de prikkelverwerking die zo essentieel is om je goed te kunnen voelen? Hoogsensitieve werknemers verwerken prikkels anders dan een gemiddelde collega. Zij verwerken informatie op een diepgaande manier die ervoor zorgt dat zij alleen al aan interne prikkels, bijvoorbeeld gedachten en gevoelens, heel wat te verwerken hebben. Daar komt bij dat de omgeving ook op hen een veel grotere impact heeft dan bij iemand die niet deze mate van sensitiviteit bezit. Dus omgevingsgeluiden, druk vanuit een team die de werknemer kan ervaren of concurrentie binnen een team, zijn voorbeelden van prikkels die een grote impact op een hoogsensitief persoon kunnen hebben die stress opleveren. Daarnaast is er ook het gevaar van onderprikkeling waardoor een werknemer zich even naar kan gaan voelen als door overprikkeling. In een coachingstraject ontdek je de voor jou perfecte balans in het prikkelingsniveau.

Stresspreventie

Waar je vooral mee bezig gaat in deze vorm van loopbaanbegeleiding, is het onderzoeken van hoe je jezelf gezond kunt houden door het juiste prikkelings- of stimulatieniveau voor jezelf te vinden. Heb jij behoefte aan minder prikkels, of heb jij juist behoefte aan meer prikkels zodat je geen verveling of sleur hoeft te ervaren. Want stress ontstaat op het moment dat jouw geest en lichaam overprikkeld of onderprikkeld blijven omdat de overprikkeling of onderprikkeling te lang doorgaan. Je zult niet de eerste hoogsensitieve werknemer zijn die tot de ontdekking komt dat het waarnemen van prikkels en hier op de juiste manier mee omgaan een grote uitdaging en van levensbelang blijkt te zijn.

Ga de uitdaging aan!

Onderschat niet hoezeer jouw levenskwaliteit kan verbeteren op het moment dat jij goed voor jezelf kan zorgen als het om prikkelverwerking gaat. Wacht niet langer en meld je aan voor loopbaanbegeleiding waardoor jij met je sensitiviteit helemaal tot je recht komt op je werk!