Interview Nu.nl

Een paar jaar terug was Mirjam van der Mark (38) nog neurochirurg in opleiding. Net voor ze haar studie volledig afrondt, gaat het roer om: ze besluit bakker te worden. Maar iets anders doen dan waar je voor gestudeerd hebt, is meestal geen makkelijke keuze. Wat houdt ons eigenlijk precies tegen?

Omdat Mirjam van der Mark goed kan leren, ligt advocaat, rechter of dokter worden al vroeg in de lijn der verwachting. ,,Die dingen worden niet hardop uitgesproken, maar ik voelde het wel zo. Het is niet zo dat mijn ouders me stuurden, het was meer: je doet wat je kunt en wat binnen de mogelijkheden ligt.” 

Het wordt uiteindelijk een studie geneeskunde. En dan ben je na zoveel jaar ineens arts. Van der Mark vergelijkt het met een rijdende trein waar je niet vanaf kan stappen. ,,Je vinkt ondertussen alle vakjes aan, opeens ben je 35 en hebt dan al veel goede jaren achter de rug. Ik zat te wachten tot het eindelijk eens leuk zou worden.” 

Maar écht leuk wordt het niet voor de neurochirurg in opleiding. Het vak begint haar steeds meer tegen te staan en de vermoeidheid neemt toe. Dat breekt Van der Mark uiteindelijk op. Ze kan niet anders dan weggaan uit het ziekenhuis, het voelt als een doodlopend spoor. 

In de twee jaar die volgen probeert Van der Mark te bedenken wat ze dan wél wil. Dat betekent veel nadenken en onderzoek doen. Ook is er veel tijd om te bakken. Van der Mark herontdekt haar liefde hiervoor. Dan besluit ze haar eigen bakkerij te openen Goudbruin in Rotterdam sinds anderhalf jaar een feit. 

Studenten rollen van het een in het ander

Van der Mark heeft nog geen dag spijt gehad van haar beslissing. Maar kiezen om te stoppen met het artsenvak was absoluut niet makkelijk. ,,Het is in onze maatschappij heel atypisch om onder te gaan presteren. Voor artsen is het nog lastiger dan voor andere beroepsgroepen om iets anders te gaan doen.” Wordt het zwaar? Dat hoort er nou eenmaal bij. ,,Ik voelde dat taboe ook heel sterk, ik had het idee dat ik niet zo moest zeuren. Als die lading eraf genomen zou kunnen worden, zou dat al een hele winst zijn.”

Waarom is het eigenlijk zo lastig om een andere richting te kiezen dan waar we voor geleerd hebben? Dat we er al middenin zitten op het moment dat de praktijk om de hoek komt kijken, speelt een rol, zegt Judith Migchels, managing director van Bureau Different Coaching. ,,Studenten kiezen soms voor een richting om aan de verwachting van hun ouders te voldoen en rollen dan van het ene in het andere.” 

Maar het is ook de druk die we onszelf opleggen om te slagen in het leven, zegt Migchels. ,,We vinden van onszelf dat we iets moeten doen met onze talenten.” Dat je ergens heel goed in bent, hoeft niet per se te betekenen dat je daar ook iets mee moet gaan doen in je werk. ,,Je kunt iets goed, maar wil je dat ook gaan doen? Die vraag stel je jezelf meestal niet.”  

Kiezen waar je blij van wordt hoeft geen definitieve keuze te zijn

Ontdekken waar je echt blij van wordt begint bij het bepalen van je normen en waarden. Welke richting past daar het beste bij? En bedenk welke voorwaarden er aan werk moeten zitten voor jou. Zoek iets wat daarbij aansluit. En waarom wil je bepaald werk gaan doen? Wat wil je voor een ander betekenen? Maar voor je hiermee aan de slag kunt gaan, moet je wel toegeven dat je niet gelukkig bent, zegt Migchels. ,,Praat erover met anderen, benoem dat je ermee zit. Dan zul je zien dat mensen je vanzelf gaan helpen. Er is ook altijd professionele hulp.”

Als Van der Mark erop terug kijkt, was de keuze om te stoppen de grootste, die voor het gaan bakken bleek veel minder spannend. Het is ook niet voor eeuwig, weet ze. ,,Op dit moment de bakkerij met al zijn uitdagingen nog ontzettend leuk om te doen. Maar mijn doel blijft: plezier blijven halen uit mijn werk.” 

Migchels voegt toe dat je absoluut niet bang moet zijn om je keuze op den duur weer te wijzigen. ,,Misschien heb je de verwachting dat je dat werk tot je 67e moet gaan doen. Maar het kan best zo zijn dat je na een tijdje weer iets anders wil. Dat is helemaal niet erg en heel normaal omdat je altijd zal blijven groeien en veranderen.” 

Deel dit stuk

Gerelateerde artikelen

Last van een Herfstdip?

Heb je ook last van een Herfstdip? Dat is helemaal niet vreemd, er zijn veel professionals die hier…

Judith over coaching

Contact

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een van de diensten die wij aanbieden, of een afspraak maken?

Reacties

Enkele reacties van Coachees, Different Coaching

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een van de diensten die wij aanbieden?
Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Let’s make a Difference together!

Vul hieronder je emailadres in en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Menu