VIJF SIGNALEN DAT HET TIJD IS VOOR EEN NIEUWE BAAN

Voel je je ondergewaardeerd, presteer je onder de maat en haat je je baas? Tijd om een andere baan te gaan zoeken.

Ongeacht leeftijd, achtergrond of vaardigheden droomt iedereen wel eens over de boel om te gooien om een hele nieuwe carrière te beginnen. Of op z’n minst weer eens de stap te nemen richting een nieuwe, meer uitdagende baan. Tegelijkertijd houden mensen niet van verandering. Waarom je toch de stap zou nemen? Tomas Chamorro-Premuzic, hoogleraar Business Psychology aan de University College of London somt in een recente blog op Harvard Business Review 5 redenen op waarom het verstandig is toch af en toe goed om je heen te kijken.

60% IS OP ZOEK
Van de 313 miljoen leden van LinkedIn is een kwart actief op zoek naar een baan en 60% is passief op zoek naar iets nieuws, aldus Daniel Shapero, Careers Product Leader bij LinkedIn in een artikel van The Economist. Recruiters zijn dan ook een belangrijke inkomstenbron voor LinkedIn.

VOORSPELBAARHEID IS COMFORTABEL
‘Mensen,’ zo zegt Chamorro-Premuzic, ‘mijden echter van nature verandering. Zelfs wanneer ze ongelukkig zijn in hun huidige situatie. De voorspelbaarheid van het leven voelt nu eenmaal comfortabel aan.’ En dus blijven ze maar in hun baan hangen met een negatieve houding naar hun werk, weinig betrokkenheid en geen enkele affiniteit met het bedrijf waar ze voor werken.’
STRESS DOOR BAANONZEKERHEID
Niet in staat zijn om de beslissing tot verandering te maken is op zichzelf al benauwend. Ondanks dat er wordt vastgehouden aan de veiligheid van het bekende, maakt dit juist ook onzeker over de toekomst. Er wordt tenslotte niet optimaal gepresteerd en het ongenoegen dat de werknemer met z’n baan voelt, is ook merkbaar voor degenen die met hem of haar werken. Onzeker voelen over de kans van ontslag veroorzaakt veel psychologische stress. Baanzekerheid is een van de kernonderdelen die de kwaliteit van je leven bepalen, zo concludeerde een Zweeds onderzoek uit 2006 onder leiding van Magnus Sverke, hoogleraar Work and Organizational Psychology aan de Universiteit van Stockholm.

BAAN WISSELEN IS MOEILIJK
Een baan verlaten, hoe vervelend deze ook wordt gevonden, is dus niet makkelijk. Chamorro-Premuzic noemt echter vijf kritieke signalen, gebaseerd op psychologisch onderzoek, die wellicht toch aangeven dat het hoog tijd is voor een carrièreomslag.

#1. Je leert niks meer
Diverse studies hebben aangetoond dat de meest gelukkige progressie naar ouderdom plaatsvindt mede doordat je werk doet dat je brein blijft stimuleren en er doorlopend geleerd wordt. Dit geldt vooral voor persoonlijkheden die worden gekenmerkt door nieuwsgierigheid, creativiteit en een honger naar kennis.

#2. Je presteert onder de maat
Als je stagneert en functioneert op de automatische piloot, is het vrijwel zeker dan je onder je kunnen presteert. Vroeg of laat gaat dit problemen opleveren, voor jezelf, voor je cv, en voor de kans ander werk te vinden. Tijd dus om te gaan zoeken naar een baan die je uitdaagt om te presteren op je hoogste niveau.

#3. Je voelt je ondergewaardeerd
Zelfs als werknemers blij zijn met hun salaris en met het geboden carrièreperspectief binnen hun bedrijf, is het belangrijk dat ze zich ook gewaardeerd voelen. Vooral door hun directe managers. Mensen die zich ondergewaardeerd voelen, hebben meer kans op een burnout, op zich ziek te gaan melden of nog negatiever gedrag te vertonen op de werkvloer. En als een manager zich ondergewaardeerd voelt, kan dit ook weer negatieve consequenties hebben voor degenen die onder hem of haar werken.

#4. Je bent er puur voor het geld
Hoewel mensen vaak in een baan blijven hangen waar ze ongelukkig zijn vanwege financiële redenen, werkt dit op de lange termijn niet bevredigend. Hoe belangrijk geld ook is, extrinsieke beloningen wegen uiteindelijk minder zwaar dan intrinsieke, zoals je betrokken voelen en mentaal uitgedaagd worden door je werk.

#5 Je haat je baas
Uit onderzoek blijkt dat 75% van werkende volwassenen hun baas het meest stressvolle onderdeel van hun werk vinden. Echter, zolang organisaties niet beter hun best gaan doen bij hun keuze van leidinggevenden zullen veel werknemers moeizame bazen voor lief moeten nemen. Of zelf natuurlijk de stap nemen om weg te gaan. Helaas gaat dan ook vaak het Amerikaanse gezegde op: ‘People join companies, but they quit their bosses.’

Bron: MT.nl