Werkzoekende vindt baan vooral via vacaturesite

Maar liefst 70 procent van de werkzoekenden geeft aan dat zij de meeste kans op een baan denken te hebben door hun CV op een vacaturewebsite te plaatsen. Door hun CV te plaatsen, ontvangen ze niet alleen vacatures per mail, maar kunnen ze immers ook direct door bedrijven gevonden worden, die zoeken in de CV-database.

Twaalf procent laat zich omscholen naar een branche waar meer werk is. Nog eens twaalf procent gaat naar netwerkbijeenkomsten om een nieuwe baan te vinden. Zes procent van de ondervraagden volgt een sollicitatietraining om meer ervaring op te doen met sollicitaties. Dat blijkt uit onderzoek van Jobbird.com op basis van een enquête onder 580 werkzoekenden.

Moderne variant op open sollicitaties
Jan-Peter Cruiming, oprichter van www.Jobbird.com: “Het is opvallend dat steeds meer mensen de kracht van vacaturesites ontdekken. Met het plaatsen van uw CV op een vacaturesite bent u binnen 5 minuten vindbaar voor meer 10.000 Nederlandse bedrijven die op zoek zijn naar goed personeel. Dit is een moderne variant op de open sollicitatie. Maar dit schiet natuurlijk veel meer op dan elke week een paar open sollicitaties te versturen.”

Omscholen
Twaalf procent van de ondervraagden wil zich laten omscholen naar een branche waar meer werk is. Cruiming: “Dat is een heel erg verstandig keuze in deze tijd, waarin de arbeidsmarkt totaal uit balans is. Enerzijds zijn de techneuten, vakmensen en ICT-ers niet aan te slepen, anderzijds is de vraag naar kantoorpersoneel sterk dalend. De overheid schiet hier tekort. Naar mijn idee zou iedereen die dreigt werkloos te worden, preventief, een gratis korte vakopleiding moeten kunnen doen van bijvoorbeeld drie maanden. Daarna zijn ze inzetbaar in andere functies, wat de overheid veel uitkeringsgelden bespaart.”

Bron: Loopbaan-visie.nl