Loopbaanadvies Eindhoven - Different Coaching

De K van Kernwaarden

Waarom doe je dingen op jouw manier? Waarom vind je het een belangrijker dan het ander?

Laat me raden: omdat je ervan overtuigd bent dat het zo moet of omdat het gewoon zo is. Je handelt vanuit bepaalde drijfveren, vanuit jouw eigen innerlijke overtuigingen. Die overtuigingen zijn jouw kernwaarden. Er zijn professionals die dan standaardzeggen, ‘Yo, lekker belangrijk die Kernwaarden’. Achterhaald en volkomen overbodig. Boy, zijn zij wrong. Als je weet wat je persoonlijke kernwaarden zijn, wordt het namelijk veel makkelijker om doelen te stellen en beslissingen te nemen. Dat komt omdat je keuzes gaat maken op basis van de dingen die je echt belangrijk vindt. Zo wordt het veel gemakkelijker om al die etentjes, werkafspraken, uitnodigingen, moetjes en to-do’s te filteren en het kaf van het koren te scheiden.

Groei, vrijheid en vriendelijkheid zijn op dit moment mijn persoonlijke kernwaarden. Op dit moment, want ze kunnen natuurlijk altijd veranderen. Misschien besluit ik mijn werk de komende tijd op een lager pitje te zetten zodat ik meertijd met mijn familie kan doorbrengen. Jij verandert, de wereld om je heen verandert, je kernwaarden veranderen dus ook.

Nu ik weet welke waarden ik belangrijk vind en dus meer de dingen doe die betekenisvol zijn voor mij, ervaar ik meer innerlijke rust en heb ik vaker een voldaan gevoel. Ook twijfel ik minder bij het maken van bepaalde keuzes. Ik heb namelijk veel meer het gevoel dat ik de keuzes maak.

Kies eens de vijf Kernwaarden die jij het belangrijkste vindt onpas het meteen toe op je gedrag. Dus doe er meteen iets mee.