GEÏNTIMIDEERD DOOR EEN COLLEGA? 3 TIPS OM PASSIEVE AGRESSIVITEIT TE OVERWINNEN

Leiderschapsadviseur Peter Bregman werd verbaal overdonderd in de fitnesszaal. Hij verbeet in stilte zijn woede, maar bereikte niets.

Peter Bregman is ceo van Bregman Partners, een adviseur op het gebied van leiderschap en management. Op Harvard Business Review doet hij een persoonlijk relaas over wat hem recent is overkomen in zijn fitnessschool onder zijn appartement.

‘Om half acht ’s ochtends liep ik de fitnessruimte in. Er lag een yogamat in de nog enige plek om te trainen. Buurvrouw Marie stond op de loopband. Ik vroeg haar: ‘Hi, is deze yogamat van jou?
‘Ja’, antwoordde ze. ‘En ik ga hem snel gebruiken’.

Ik begon aan mijn training op een kleiner, oncomfortabel plekje tussen twee palen. Pas na 40 minuten stapte Marie van de loopband en ging ze op yogamat liggen.

40 minuten! Ik kookte van woede, want hoe durfde ze? En waarom was ik te laf om voor mezelf op te komen? Ik had natuurlijk kunnen zeggen: ‘Sorry Marie, maar is het oké als ik de mat even opzij leg, totdat je klaar bent met de loopband? Dan leg ik hem daarna weer terug’. Maar dat vond ik niet eenvoudig. Ik was bang om ruzie te krijgen en was ook wel geïntimeerd door haar gedrag.

Ik kom het vaak tegen in mijn advieswerk. Mensen die luidruchtig zijn, e-mails negeren of slordig zijn in hun werk, te laat komen, met hun telefoon spelen tijdens vergaderingen… En wat doen de collega’s om hen heen? Niets, ze laten het op hen neerkomen.
Waarom, vraag je je af? Vaak voelen ze zich machteloos en zijn ze gevangen tussen woede en passiviteit. Precies zoals ik me voelde in die fitnesszaal.

ZO GA JE OM MET PASSIEVE AGRESSIVITEIT
Passieve agressiviteit is vaak een manier voor ons om macht terug te krijgen op een situatie. Een poging om te ontspannen terwijl we woedend zijn en ook wel machteloos. Wat moet je doen als je hier last van hebt?

Omgaan met passief agressieve mensen is één ding, maar wat doe je als het zelf bent?

Niets doen. leer leven met de ontevredenheid. Maar zodra je woedend bent, heeft dit geen zin. Dan is bij niets doen de kans groot dat je passieve agressiviteit vervalt.

Roddelen. Het helpt, want je kunt je hart luchten bij iemand, maar dat effect is vaak maar tijdelijk. En het heeft ook een negatief bij-effect. Tweespalt in de fitnesszaal bijvoorbeeld.

Je ruimte letterlijk opeisen. Zodra ik haar yogamatje had verlegd, had ik meer ruimte opgeëist. De kans op de een conflict zou zo groter zijn geworden en dat wilde ik niet.

Direct reageren. Dit is de meest volwassen manier, maar wel de lastigste. Omdat we dan openlijk moeten praten wat ons echt dwarszit en de ander gaan vragen om hun gedrag aan te passen. Dat is vaak een – emotioneel beladen – oplossing, helemaal op de werkvloer.
3 TIPS VOOR EEN OPLOSSING
Drie helpende tips om uit deze situatie te komen:

Stel een vraag. ‘Marie, is er een reden dat je de ruimte bezet houdt tijdens je workout?’ Wees echt nieuwsgierig. Misschien is er een legitieme reden en dat kan reden zijn dat je woede verdwijnt.

Deel je eigen ervaring, maar wees begripvol naar de ander. ‘Ik begrijp dat je die plek wilt om yoga te beoefenen, maar het is voor mij frustrerend om tussen twee palen mijn training te doen, terwijl er meer ruimte vrij is…’

Doe een beroep op haar logische verstand. ‘Marie, dit is nu eenmaal een vreselijk kleine fitnesszaal, dus het is logisch dat we de ruimte zo efficiënt mogelijk gebruiken. Deze strategie zit meer tussen een vraag en een verzoek in.

Bron: MT.nl