Een goed slecht nieuwsgesprek

Psycholoog: Ik ben blij dat u gelegenheid had om even langs te komen. Ik ben bang dat ik een vervelende mededeling voor u heb. Het is namelijk zo, uw zoon is niet geschikt voor de middelbare school.

Moeder: Nou, dat valt me koud op mijn dak. We hebben hem juist laten testen omdat we ook niet precies wisten hoe het ermee zat.

Psycholoog: Ja

Moeder: Maar ik heb u al eerder voor de test gesproken en toen heb ik u verteld dat we hem graag naar de middelbare school widen doen.

Psycholoog: Ja, het is voor u, begrijp ik, een grote tegenvaller.

Moeder: Ja nogal. Ik bedoel, hij heeft ook een aantal vriendjes en de meesten gaan naar de middelbare school, naar het atheneum.

Psycholoog: Ja, u bent bang dat hij er een beetje uit zou vallen.

Moeder: Ja, en ik heb niet zo’n verstand van testen hoor. Maar zo’n test duurt maar een dag en ik weet niet of ik daar alles aan op moet hangen. Ik bedoel, ik heb eens een neefje gehad en daar kwam een advies uit waar zijn ouders niet achter stonden en die heeft het toen toch geprobeerd en dat is uitstekend gegaan.

Psycholoog: Ja ik begrijp dat u verschillende gevallen heeft meegemaakt waar het toch goed is gegaan en dat maakt het voor u moeilijk om dit advies te accepteren.

Moeder: Juist ja.

Psycholoog: Het is een te ingrijpende beslissing om die nu op dit moment te nemen en u zou graag nog wat verder brainstormen met uw man hierover.

Moeder: Jazeker.

Psycholoog: Vind u het goed dat we het gesprek nu afronden? Ik heb namelijk mijn volgende afspraak. Als u nog een keertje wilt komen praten dan is dat prima. Ik wens u veel sterkte me de moeilijke beslissing die u gaat nemen.

Een interessant gesprek vanuit Gesprekstechnieken oogpunt. Natuurlijk gaat het hier om een slecht nieuws gesprek, en hoe je dit het beste kunt voeren. De Psycholoog doet dit hier perfect. Hij past Ordening en Samenvatting toe, daarnaast ook vragen naar een nieuw aspect of een nieuw onderwerp (E-ex). En duidelijk: tussenvoegsels zoals Ja. Op deze manier komt het gesprek tot een tijdig einde en is de boodschap duidelijk en professioneel gebracht.