Crisis beïnvloedt werkzoeken negatief

Helft werkzoekenden ervaart negatieve gevolgen van crisis

Volgens ruim 50 procent van de Nederlandse werkzoekenden heeft de crisis negatieve effecten op zijn of haar loopbaan gehad.  Zij zitten bijvoorbeeld vast in een baan waar zij niet tevreden mee zijn, of zijn hun baan kwijtgeraakt. Dat blijkt uit het jaarlijkse sollicitatieonderzoek van JobTrack.nl onder 1.032 respondenten.

Ook in 2012 ziet bijna een derde van de respondenten de arbeidsmarkt negatief tegemoet, zij denken dat het nog wel even duurt voordat deze verbetert. Op WO’ers heeft de crisis vaker een betere invloed gehad dan op lager opgeleiden, 21 procent geeft aan door de crisis drastischer stappen te durven zetten in hun loopbaan. Bijna de helft van de respondenten gaat vanwege de crisis sneller op zoek naar een nieuwe baan en 70 procent is bereid om onder zijn niveau te werken.

Voorbereiden op sollicitatie
Ondanks de huidige situatie op de arbeidsmarkt bereidt 49 procent van de respondenten zich niet optimaal voor op een sollicitatiegesprek, 7 procent bereidt zich zelfs helemaal niet voor. Minder dan een derde zoekt op internet naar informatie over de gesprekspartners. Het lezen van de bedrijfswebsite en de advertentie worden als meest belangrijk ervaren.

Sociale media
Er is echter nog weinig aandacht voor sociale media. Slechts 17 procent past zijn profielen aan op het moment dat hij aan het solliciteren is, terwijl dit doorgaans een belangrijke bron van informatie voor werkgevers is.

Bron: Loopbaan-visie.nl