Theorie van De Grote Vijf: 5 manieren om rekening mee te houden

Er zijn veel tips die je helpen om je zoektocht naar een nieuwe baan succesvol af te ronden, maar meestal hebben die een manco: ze houden geen rekening met jouw persoonlijkheid. En uiteraard speelt ook die een belangrijke rol.

Onze persoonlijkheid beïnvloedt alles wat we doen, dus ook de wijze waarop we naar werk speuren. Maar besef jij op welke manier jouw eigenheid je zoektocht hindert dan wel vooruit helpt? Hoe een interviewer jou percipieert? Welk beeld jouw netwerk van je heeft? En vooral: weet je wat je daaraan kan doen?

Volgens de theorie van De Grote Vijf zijn er vijf belangrijke karaktereigenschappen die ons handelen sturen. Het gaat om extra- dan wel introversie, altruïsme of vriendelijkheid, openheid, nauwgezetheid en emotionele (in)stabiliteit. En er zijn vijf manieren hoe je daarmee rekening kan houden tijdens je zoektocht naar werk.

Erken je eigen netwerktalent
Vaak zijn we geneigd te denken dat onze competenties en opleiding(en) dé eye catchers zijn op ons curriculum vitae, maar dat is niet waar. Heel wat HR-managers geven aan dat ze hun oog eerst op je referenties laten vallen. En dat betekent dat je één ding maar beter goed kan doen: netwerken. Voor mensen die eerder extravert zijn, is dat geen probleem: die houden van netwerkevents en zitten er niets mee in om nog iemand extra aan te spreken of op te bellen. Maar voor introverte figuren voelt net dat heel erg ongemakkelijk en intimiderend aan.

Een tip voor de eerder gesloten sollicitant: netwerk niet zoals je extraverte tegenhanger. Probeer je op enkele belangrijke mensen en referenties te concentreren en steek daar je tijd in. Nog een belangrijk voordeel anno 2015: je hoeft heus niet iedereen persoonlijk aan te spreken. Probeer al eens mensen te contacteren via e-mail of sociale media. De drempel is veel minder hoog en toch heb je redelijk veel kans op succes.

Counter je wanorde
Jezelf goed voorbereiden is altijd van levensbelang bij sollicitaties, maar zeker voor mensen die niet zo nauwgezet te werk gaan. Nette mensen hebben to do-lijstjes, schema’s en deadlines. Wie minder punctueel is, heeft de neiging om een en ander te laten aanmodderen. Geloof ons: tenzij de vraag naar jouw profiel echt groot is, werkt die tactiek niet.

Als je niet zo ordelijk bent, moet je uit je comfortzone durven komen. Creëer voor jezelf een strikt weekschema, maak een checklist en bereid je regelmatig voor op interviews en netwerkevenementen. Hou al je contacten en sollicitaties ook netjes bij. Dat klinkt deprimerend, maar hoe beter geordend, hoe korter die vervelende zoektocht duurt.

Begrijp je eigen manier van communiceren
Als je tijdens een sollicitatie geïnterviewd wordt, hebben zowel jij als de interviewer de nodige verwachtingen bij dat gesprek. Dat kan lastig zijn, maar als je zicht hebt op je eigen houding, wordt het al iets makkelijker. Als je eerder extravert bent, moet je beseffen dat je niet te veel moet praten. Je interviewer wil ook dat je luistert en hem of haar niet constant onderbreekt. Introverten hebben het vaker moeilijker met onverwachte vragen, maar kunnen die wel counteren. Laat je niet onder druk zetten, zeg niet zomaar iets. Meld dat je een minuutje wil nadenken. Je interviewer zal dat waarderen, want die gaat er dan van uit dat je zijn of haar vraag serieus neemt.

Ook je vriendelijkheid en altruïsme spelen een rol. Scoor je hoog op die eigenschappen, dan zoek je meestal samenwerking en harmonie. Ben je eerder op jezelf gericht, dan focus je eerder op jezelf en probeer je vooral competent en intelligent over te komen. Beide houdingen kunnen nuttig zijn, dus probeer te achterhalen hoe de man of vrouw tegenover jou het liefst communiceert.

Sta open voor verschillende opties
Mensen die openstaan voor nieuwe dingen, hebben meer kans op succes tijdens hun baanzoektocht. Als je je slechts beperkt tot klassieke databanken en baanbeurzen, dan ben je mogelijk te traditioneel voor de moderne arbeidsmarkt. Probeer af en toe eens op zoek te gaan naar nieuwe dingen. Je concurrenten doen dat ook. Als je eerder behoudsgezind bent, dan kan je jezelf er beter toe dwingen om elke week een nieuwe methode of locatie te zoeken. Zijn al die online tools en mogelijkheden je iets te ingewikkeld, spreek dan gewoon een snuggere vriend aan.

Hou je zoektocht gezond
Een baan zoeken kan een lang en vermoeiend proces zijn. Volgens experts hoeft die speurtocht niet onder te doen voor de stress die een scheiding teweegbrengt. Hou dus rekening met je mentale gezondheid. Als je niet bestand bent tegen emotionele stormpjes en vatbaar bent voor stress, angst en depressie, dan moet je dat ook goed beseffen. Verzorg jezelf tijdens je zoektocht, nog beter dan anders. Eet gezond, sport voldoende, reserveer tijd voor je vrienden en hobby’s. Anders navigeer je jezelf richting een burn-out nog voor je begonnen bent. Een gezond geest in een gezond lichaam helpt om sneller een baan te vinden.

Bron: Loopbaan-visie.nl