Vaststellingsovereenkomst, waar moet ik op letten?

Via outplacement op zoek naar een nieuwe baan
Ontslag met wederzijds goedvinden wordt vaak in een vaststellingsovereenkomst vastgelegd. Beide partijen (werkgever en werknemer) zien in dat verder samenwerken om wat voor reden dan ook niet langer zinvol is. Ontslag met zo’n overeenkomst betekent dat de werkgever geen toestemming hoeft te vragen aan de kantonrechter. De door de werkgever en werknemer gemaakte afspraken worden formeel in de overeenkomst vastgelegd. Ontslag met een deze overeenkomst betekent in vrijwel alle gevallen dat de werknemer eventueel een beroep kan doen op een WW-uitkering. Als een werknemer op een andere manier ontslag aangezegd wordt, bijvoorbeeld op staande voet, dan is die zekerheid er niet.
Mediation
Een vaststellingsovereenkomst komt nooit zomaar ‘uit de lucht vallen’. Er gaat vaak een behoorlijke periode aan vooraf en doorgaans is er sprake van een arbeidsrelatie die ernstig verstoord is en niet genormaliseerd kan worden. Vaak is ook al een mediation traject afgelegd om te zien of werkgever en werknemer weer op een lijn gebracht kunnen worden. Lukt dit niet, dan wordt dit traject afgesloten en wordt dus een overeenkomst afgesloten. In die overeenkomst is het belangrijk dat de juiste einddatum genoemd wordt en staat onder meer ook de ontslagvergoeding, als partijen die overeengekomen zijn, genoemd. De ontslagvergoeding is overigens weer afhankelijk van het aantal jaren dat een werknemer bij het bedrijf gewerkt heeft en kan via de zogenaamde kantonrechtersformule berekend worden.

Outplacement traject

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat ook afspraken gemaakt worden over outplacement. Middels een outplacement traject, betaald door de werkgever, kunnen werknemers veel gerichter naar een passende baan zoeken. Dit traject geldt als een betaalde vorm van het heroriënteren op de arbeidsmarkt en de afspraken die herover gemaakt zijn worden eveneens in de vaststellingsovereenkomst vastgelegd. Werknemers vinden soms een baan in eenzelfde soort branche, soms gaan ze een heel andere kant op. Vastgelegd wordt ook dat de werknemer niet naar de oude werkgever terugkeert na outplacement. Werknemers kunnen via coaching bijgestaan worden in dit traject. Op die manier voelen zij zich ondersteund en begrepen. De coach begeleidt de te ondernemen stappen en geeft de werknemer advies.
Sociaal plan
Werknemers die te maken krijgen met een reorganisatie en dus een sociaal plan komen vaak ook in aanraking met deze materie. Dan is echter vaak sprake van (gedwongen) ontslag voor een groep medewerkers en in dat geval wordt een termijn vastgesteld waarbinnen dit outplacementtraject plaats zal vinden. Overigens staat een outplacementtraject naar het zeker vinden van een nieuwe arbeidsbetrekking. Sterker nog; is de vastgestelde termijn die afgesproken is voor outplacement verstreken, dan zal de werknemer geheel zelfstandig verder moeten zoeken naar andere baan.

Deel dit stuk

Gerelateerde artikelen

Outplacement_Eindhoven

Nieuwe kansen na een VSO

Heb je een vaststellingsovereenkomst (VSO) ontvangen van je werkgever, dan kun je dit zien als een ontslagvoorstel. Een…

Judith over coaching

Contact

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een van de diensten die wij aanbieden, of een afspraak maken?

Reacties

Enkele reacties van Coachees, Different Coaching

Maak een afspraak

Wilt u meer informatie over een van de diensten die wij aanbieden?
Maak dan vrijblijvend een afspraak.

Let’s make a Difference together!

Vul hieronder je emailadres in en blijf op de hoogte van ons laatste nieuws.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.