Zen blijven tijdens je zoektocht naar werk: 6 tips

Ben je op zoek naar werk? Dan is het niet eenvoudig om niet gestresseerd te geraken. Maar om goede resultaten te halen en de juiste beslissingen te nemen, is het net van belang zen te blijven.
Jobat.be geeft je 6 nuttige tips mee!

Heb je er geen impact op? Laat het dan los!
Externe factoren zoals de conjunctuur, de banenmarkt of een rekruteerder die niets laat weten, heb je niet onder controle. Je op deze zaken concentreren, werkt contraproductief. Je verliest er heel wat energie door die je beter richt op waar je wél een impact op hebt.

Focus op wat je wel kan beïnvloeden
Een baan zoeken, is een beetje zoals gaan vissen. Een vis bijt soms wel en soms niet. Maar hoe beter jij voorbereid bent (kies een goed aas, ga naar de beste plek om te vissen en gebruik de juiste technieken), hoe meer kans dat je een vis strikt.
Bij je zoektocht naar een nieuwe baan kun je naar analogie je positie versterken door op zoek te gaan naar informatie en de juiste strategieën toe te passen.

Creëer een routine
Routines hebben heel wat voordelen, ook wanneer je op zoek bent naar een baan. Stel aan het begin van iedere week een planning op. Op voormiddagen kun je je bijvoorbeeld toeleggen op het zoeken naar interessante baanopportuniteiten, terwijl je in de namiddag telkens je sollicitatiebrieven uitstuurt en netwerkt. Op het einde van de week hou je een korte evaluatie over hoe alles verlopen is. Merk je patronen op of zijn er strategieën die goed of minder goed werken?

Voorzie wekelijks ook voldoende tijd voor professionele ontwikkeling! Leer nieuwe vaardigheden, volg een cursus, doe onderzoek of werk aan een eigen project. Hierdoor blijf je het gevoel behouden dat je vooruit gaat, ook wanneer de zoektocht naar werk misschien even niet vordert.

Denk af en toe terug aan wat je reeds bereikt hebt
Onderzoek toont het aan: mensen herinneren zich meer dan dubbel zo vaak een belediging dan een compliment. Aanhoudende negatieve feedback op sollicitaties overstemt dus snel je herinnering aan voorgaande successen.

Denk daarom regelmatig bewust even terug aan wat je in het verleden reeds bereikte, zowel kleine als grote verwezenlijkingen. En denk aan de dingen waar je in uitblinkt, zowel in je privé- als je werkleven. Maak een lijst en overlees deze wanneer je ontmoedigd begint te geraken.

Blijf in contact met anderen
In moeilijke tijden verpersoonlijken we ons soms met onze tijdelijke situatie. Zorg er daarom tijdens het zoeken naar een baan voor dat je niet in een isolement geraakt. Met de steun van vrienden en familie is het makkelijker om positief ingesteld te blijven en te kunnen relativeren en ontspannen.

Zorg goed voor jezelf
Het is erg belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Plan iedere dag tijd in voor beweging. Ga even fietsen, wandelen of ga naar de dans- of yoga-les. En doe ook dagelijks iets waar je goed in bent: of het nu creatief, sportief of sociaal is. Vrijwilligerswerk waarbij je een verschil maakt, kan ook erg waardevol zijn.

Bewegen en bezig zijn, zorgen ervoor dat je je goed in je vel voelt en dat je geen tijd hebt om te beginnen piekeren. Als je je best doet, komt alles uiteindelijk wel goed!

Bron: loopbaan-visie.nl