Zoekduur nieuwe baan is gemiddeld zes maanden

De gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan in een arbeidsmarkt in evenwicht bedraagt 3,5 maanden. In de huidige markt is deze zes maanden. Met de introductie van de website mijnarbeidsmarktwaarde.nl is het vanaf nu voor iedereen mogelijk om zijn eigen waarde en kansen op de arbeidsmarkt te berekenen. De tool staat verder stil bij kansvergroters, effectief zoekgedrag, iemands perspectief en de transparantie van de arbeidsmarkt.

De waarde blijkt sterk afhankelijk te zijn van iemands huidige arbeidsmarktpositie. De gemiddelde zoekduur naar een baan vanuit een werk-naar-werk situatie is vele malen korter dan vanuit een situatie van werkloosheid. Heeft u bijvoorbeeld een logistieke baan op MBO-niveau (42 jaar in Noord-Brabant) en gaat u vanuit een vaste baan een nieuwe baan zoeken, dan heeft u deze gemiddeld in vijf maanden. Hetzelfde profiel, maar een jaar werkloos, zal gemiddeld zeventien maanden moeten zoeken (bijna 3,5 keer zo lang). Een leeftijd boven de 42 jaar begint negatieve invloed te hebben op de zoekduur. Vanaf 50 jaar is de gemiddelde zoekduur naar een nieuwe baan 8,4 maand.

Actuele arbeidsmarktwaarde
De kans van iemand op de arbeidsmarkt is een resultante van vraag en aanbod. Bij de berekening van iemands arbeidsmarktwaarde wordt gebruik gemaakt van het actuele vacatureaanbod (bron: jobfeed). Deze gegevens worden gekoppeld aan het aantal baanzoekers in dat arbeidsmarktsegment.

Bron: Loopbaan-visie.nl