Baas mag best lievelingetjes hebben

Leidinggevenden hebben vaak het idee dat ze alle werknemers gelijk moeten behandelen om eerlijk te zijn. In werkelijkheid is het productiever om de beste medewerkers voor te trekken.

Dat blijkt uit onderzoek van de Sauder School of Business, onderdeel van de Universiteit van British Columbia. Professor Karl Aquino zegt dat gelijke behandeling demotiverend kan werken voor teamleden die anders net een stapje extra zouden hebben gedaan voor het algemene belang van de groep.

Wanneer werknemers voelen dat ze een streepje voor hebben bij de baas, hebben ze een groter gevoel van eigenwaarde, houden ze zich beter aan de regels en zijn ze meer geneigd om vrijwillig taken op zich te nemen die het team ten goede komen.

“Bazen verkeren in een lastige positie. Als je sommige werknemers beter behandeld dan anderen, loop je het risico dat de anderen afhaken. Je moet een balans zien te vinden: iedereen redelijk goed behandelen, maar sommigen – de mensen die het meest productief zijn – nét een beetje beter”, zegt Aquino.

Volgens Aquino is het in de Verenigde Staten heel gebruikelijk dat leidinggevenden bepaalde medewerkers een voorkeursbehandeling geven. In Canada, Noord-Europa en Azië zijn leidinggevenden meer geneigd om iedereen gelijk te behandelen. Het beste is het om de gulden middenweg te kiezen, aldus Aquino.

Bron: pwdegids.nl