Re-integratie, onze tips!

Re-integratie, hoe kom je sterker terug?
In Nederland kampen veel werknemers met langdurige ziektes. In veel gevallen ligt de oorzaak van het langdurige verzuim aan stressgerelateerde problematiek door het werk. Wanneer je na een langdurige periode van verzuim weer aan de slag gaat, kan dat behoorlijk spannend zijn. De re-integratie is een bijzonder proces. Om jezelf goed voor te bereiden op de terugkeer op de werkvloer kan loopbaanbegeleiding een uitkomst zijn. Hoe re-integreren werkt en hoe een loopbaancoach kan helpen? Dat lees je in dit artikel.

Terug op de oude post
Wanneer jouw ziekte werd veroorzaakt door teveel stress, kan het soms extra spannend zijn om terug te keren. Angst voor terugkerende symptomen en de reactie van collega’s. Je kunt bang zijn om als zwak gezien te worden en veel onderhuidse spanning opbouwen voor dit moment. Het is goed om dit bespreekbaar te maken. Niet alleen met jouw werkgever is het belangrijk om rond de tafel te gaan zitten, maar ook met een onafhankelijk persoon. Een loopbaancoach heeft ervaring op het gebied van re-integreren en kan dit proces een stuk soepeler laten verlopen. Je bespreekt met de coach wat belangrijke eisen en wensen zijn voor jou om weer aan de slag te kunnen en wat jouw grenzen zijn. Door deze zaken goed voor ogen te hebben, kun je jezelf beter duidelijk maken met het gesprek met jouw werkgever.
Hoe wil je precies weer gaan starten en welke functie zul je op je nemen? Wil je jouw oude functie weer oppakken, of misschien toch een andere richting op binnen het bedrijf? Dit is het 1e spoor van re-integreren.

Het 2e spoor
In sommige gevallen is het proces van re-integratie een stuk lastiger. Lukt het niet meer om jouw oude functie te vervullen en kunnen er geen overige werkzaamheden binnen het bedrijf gevonden worden? Dan is het belangrijk om een andere werkgever te zoeken. Dit wordt ookwel het 2e spoor genoemd. Samen met een loopbaancoach kun je gaan zoeken welke functie echt bij jou past. Wat zijn jouw kwaliteiten en waar krijg jij energie van? Je gaat een uniek traject in waarbij je jezelf beter leert kennen en werkt aan persoonlijke groei. Door te weten wat jouw sterke punten zijn, kun je veel beter een geschikte baan vinden. Loopbaanbegeleiding is een investering in jezelf en in jouw persoonlijke groei.

Je staat er bij het re-integreren nooit alleen voor. Kies de nodige hulp en kies voor een uniek loopbaanbegeleidingstraject. Leer jezelf beter kennen, jouw grenzen stellen en vind de functie die echt bij jou past. Na een periode van ziekte kan het moeilijk en stressvol zijn om weer aan de slag te gaan. Kies voor de juiste handvatten en volg een coachingstraject bij Differentcoaching.