Time to ACT!

Time to ACT!

Wie het beste uit zijn carrière, bedrijf en leven wil halen, gaat ongetwijfeld op zoek naar manieren om obstakels en hindernissen op de juiste manier het hoofd te bieden. Natuurlijk is dat niet altijd een eenvoudige opdracht, zeker in de huidige maatschappij!

Toch zijn er heel wat tools die je kan gebruiken om efficiënter te werken, zorgelozer te leven en dus ook betere resultaten te behalen op zakelijk én persoonlijk vlak. Eén van de beste tools is ACT, of Acceptance and Commitment Therapy.

Wat is ACT?

Acceptance and Commitment Therapy is kort gezegd een vorm van gedragstherapie coaching waarbij men leert omgaan met obstakels en hindernissen, emotioneel en concreet. Deze vorm van therapie is tegenwoordig erg populair, vooral omdat men problemen en onaangename situaties er niet mee probeert te voorkomen. Integendeel: deze zaken worden helemaal aanvaard maar daarna wordt er wel op de juiste manier mee omgegaan.

ACT is vooral in trek bij particulieren en bedrijven die hun innerlijke wereld niet willen veranderen of forceren, maar juist in de aanvaarding van hun emoties en problemen de kracht vinden om deze te overwinnen of er iets aan te doen.

Het proces van ACT

ACT verloopt, zoals dat bij de meeste therapieën het geval is, via een proces van meerdere stappen. Een duidelijk overzicht:

1. Het ontdekken van de waarden

Eerst en vooral wordt voor de persoon in kwestie onderzocht wat zijn of haar waarden en belangen zijn. Wil je creatief bezig zijn, geld verdienen of meer tijd doorbrengen met je familie? Het kan eender wat zijn, zolang je maar duidelijkheid hebt over je doelen.

2. Hindernissen benoemen

Vervolgens is het erg belangrijk om, bij het streven naar je doelen, de obstakels (die hoe dan ook de kop zullen opsteken), te herkennen. Het gaat dan vooral om emotionele hindernissen, zoals een gebrek aan motivatie, uitstelgedrag en meer. Door deze te (h)erkennen, wordt hen eigenlijk al een deel van hun kracht ontnomen.

3. Omgaan met je emoties

Een volgende belangrijke stap is leren omgaan met de emoties die je voelt, zoals angst om te falen, een laag zelfbeeld, frustratie omdat iets niet lukt, enzovoort. ACT onderscheidt zich op dit vlak van andere therapieën, aangezien dergelijke ‘verstoringen’ niet uit de weg worden gegaan. In plaats daarvan worden ze geaccepteerd – want enkel op die manier zullen ze geen macht meer hebben en wordt het bereiken van doelen zoveel eenvoudiger.

4. Een concreet actieplan

Ten slotte wordt bij ACT coaching een actieplan opgesteld met duidelijke stappen. Op basis daarvan zullen concrete maatregelen genomen worden die je helpen om je doelen te bereiken. Bij een professionele coaching word je hierbij goed begeleid, zodat je duidelijkheid hebt en weet welke stappen van belang zijn.

De meerwaarde van een ACT coachingstraject

Of je nu persoonlijke doelen wil bereiken of als bedrijf succesvoller wilt worden, ACT coaching is een goed idee. Door een betrouwbaar coachingstraject te volgen, krijg je meer duidelijkheid over de therapie waardoor je je doelen dus ook sneller bereikt én jezelf beter leert kennen!