VAR nu definitief afgeschaft

De VAR-verklaring wordt definitief afgeschaft per 1 mei. De Eerste Kamer stemde de belastingtoets dinsdag de prullenbak in.

De kogel is door de kerk: de Eerste Kamer stemde dinsdag definitief in met het verdwijnen van de VAR-verklaring. Voortaan zullen zzp’ers en werkgevers voor de Belastingdienst moeten werken met modelovereenkomsten via de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA). De nieuwe belastingtoets voor zzp’ers via modelovereenkomsten gaat in per 1 mei dit jaar, en krijgt een overgangsfase tot 1 mei 2017 waarin werkgevers en zzp’ers hun administratie op orde kunnen krijgen.

VAR afgeschaft: modelovereenkomst gaat in

De VAR wordt volgens de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties vervangen door modelovereenkomsten. Die moeten zzp’ers en bedrijven meer duidelijkheid en zekerheid geven of de organisatie wel of niet loonheffing en premies hoeft te betalen. Waar bij de VAR-verklaring de financiële gevolgen altijd voor de zzp’er zijn, ligt het risico bij de nieuwe belastingtoets grotendeels bij de opdrachtgever.
De Tweede Kamer stemde al eerder in met nieuwe belastingtoets voor zzp’ers, maar het duurde nog even voordat de wet DBA door de Eerste Kamer kwam. In december werd de behandeling in de Senaat nog met drie maanden uitgesteld omdat deze de wet DBA in de huidige vorm te weinig ruimte gaf aan werkgevers en werknemers om zich voor te bereiden. Daarop kondigde staatssecretaris Wiebes aan dat de toezeggingstermijn werd verlengd tot een jaar (1 mei 2017).

Kritiek op nieuwe belastingtoets

Vanuit de hoek van zelfstandigen komt vooralsnog aardig wat kritiek op het feit dat de VAR afgeschaft wordt en het nieuwe stelsel van modelovereenkomsten in gaat. Deze maand stuurde een samenwerking van zelfstandigenorganisaties gezamenlijk een brief aan minister Wiebes met een reeks obstakels die zij nu al zien in de uitvoering van de wet. Volgens ZZP Nederland gaat het niet zozeer de inhoud van de nieuwe regeling, maar veel meer het gebrek aan informatie over de werkwijze ervan, dat voor onzekerheid en onrust zorgt. Lees daarover meer in het artikel Dit zijn de nadelen van de nieuwe VAR.
Stichting ZZP Nederland laat bovendien weten dat staatssecretaris Wiebes nu snel een einde moet maken aan de onduidelijkheid bij veel zzp’ers over de nieuwe wet. ‘Als ik hoor dat zelfstandigen het wetsvoorstel vooral ervaren als een bedreiging en niet als een oplossing, dan doet de staatssecretaris iets niet goed’, zegt voorzitter Maarten Post. ‘Wij willen vooral eenvoud en transparantie, het kan niet zo zijn dat straks alle zzp’ers last hebben van een maatregel om schijnzelfstandigheid te voorkomen, terwijl in feite maar een klein deel daar mee te maken heeft.’ ZZP Nederland zegt zelf ook zzp’ers en opdrachtgevers voor te gaan lichten via een helpdesk en een aantal regionale informatiebijeenkomsten. (Redactie/ANP)

Bron: pwdegids.nl