Werknemer huiverig om van baan te veranderen

Drie op de vier Nederlanders willen wel van baan veranderen, maar schrikken terug voor de mogelijke gevolgen. Het verlies van een vast contract (54 procent), de zekerheid van de huidige baan (51 procent) of angst voor een lager salaris (44 procent) zijn de meest genoemde obstakels om te verkassen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Henk Kamp van Sociale Zaken woensdag heeft gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Utrecht. Daar wisselden 100 bedrijven informatie uit over mobiliteit, gezondheid en scholing van hun werknemers.

Van de Nederlandse werknemers staat 83 procent open voor een andere functie in hetzelfde bedrijf, 77 procent voor een vergelijkbare functie in dezelfde sector en 69 procent voor een vergelijkbare functie in een andere sector.

Motivatie
Een meerderheid van de werknemers wil ook best een andere functie: 71 procent in dezelfde sector en 61 procent ook in een andere sector.
Als motivatie worden onder meer genoemd: meer salaris (55 procent), een nieuwe uitdaging (49 procent) en gemotiveerd blijven (37 procent).
Uit het onderzoek blijkt ook dat 72 procent van de werknemers vindt dat ze een eigen verantwoordelijkheid hebben om aan het werk te blijven.

Aanspreken
Ruim 80 procent vindt dat hun baas hen mag aanspreken op overmatige alcoholconsumptie, het vermoeden van drugsgebruik of een hoog ziekteverzuim.
Wat 20 procent betreft mag dat ook bij roken, overgewicht of het beoefenen van gevaarlijke sporten.
Volgens Kamp is duurzame inzetbaarheid in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de werknemers. ,,Het is aan hen om aantrekkelijk te zijn en te blijven op de arbeidsmarkt.” Uit het onderzoek blijkt dat veel mensen daar ook van doordrongen zijn, aldus de minister.

Bron: Loopbaan-visie.nl