Loopbaanbegeleiding vereist ook zelfdiscipline!

Tja, we zien het vaker. Een coachee met loopbaan vragen, zoals Wat wil ik? Of wat kan ik? Dat is helemaal onze specialiteit, wij hebben al veel coachees hiermee verder geholpen. Toch zijn dit nooit makkelijke trajecten. Zoals een Coach bij ons zegt: Als het heel gemakkelijk was, had je het antwoord natuurlijk zelf al gevonden. Dat klopt natuurlijk. Dus Coach en coachee moeten altijd samen hard aan de slag.

Wij maken allereerst een uitgebreid Coachingsplan op maat, met daarin alle thema’s die we gaan behandelen. Dat zijn de thema’s die we ook uitgebreid en persoonlijk doornemen in een persoonlijk gesprek met de Coach. Zodat je precies weet hoe het is opgezet en waarom we dat zo hebben gedaan. Daarna starten we.

Er zijn dan allerlei oefeningen en testen opgenomen in het traject om een coachee te begeleiden naar het juiste resultaat voor hem of haar. Die oefeningen worden vaak thuis uitgevoerd, al dan niet ook met anderen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat dit ook werkelijk gebeurt. Want zonder input, loopt het traject natuurlijk veel langzamer dan zou kunnen, of krijg je de vragen niet beantwoord die je wel beantwoord wilt hebben.

Je zou zeggen, dat is erg logisch. Het gebeurt ook niet vaak, maar in een enkele geval kan het gebeuren dat de coachee herhaaldelijk moet worden aangesproken op eigen verantwoordelijkheid. Jij moet zelf de oefeningen maken, doe je dat niet, dan kom je helaas niet waar je wilt komen. Dat is toch niet wat je wilt? Daarom ben je niet een Coachingstraject gestart. Te druk, te weinig tijd, of beter te weinig prioriteit is dan vaak het probleem. Natuurlijk kunnen coachees ook echt angstig zijn, durven ze de confrontatie niet goed aan, zijn ze bang om fouten te maken.

Iedereen kent dat wel, toch is de enige oplossing om het toch te gaan doen. Just do it, zoals Nike zegt, en je zult je veel beter voelen.

Heb je vragen over loopbaanbegeleiding op maat, wil je weten hoe een dergelijk traject voor jou wordt vormgegeven? Aarzel dan niet om even telefonisch contact te zoeken.

Lees verder over: Werkgeluk!Management Coaching