Hoe zoek je een baan als je er al een hebt?

Werk je voltijds, maar ben je toch op zoek naar iets beters? Dan weet je dat solliciteren even veel moeite vergt als een tweede baan – om nog niet te spreken van de inspanningen die je moet leveren om je zoektocht geheim te houden voor je huidige baas. Business Insider baseerde zich op het advies van Jaime Petkanics van The Prepary voor deze zeven tips:

Wees zeker dat je je huidige baan wil verlaten
Een slechte dag is geen reden om een nieuwe baan te zoeken, maar “denk aan je zondagnamiddag,” schrijft Petkanics. “Natuurlijk kijk je niet elke zondag uit naar de komende werkweek, maar als de gedachte aan maandag je depressief maakt, is dat meestal een teken dat het tijd is voor verandering.
Solliciteren draait om kwaliteit, niet om kwantiteit
Verspil geen tijd aan middelmatige baans. Het is niet de bedoeling om één middelmatige baan om te ruilen voor een andere. “In plaats van honderd solicitatiebrieven door te sturen en af te wachten, ga je beter voor een selectie voor tien baans, netwerk met mensen die er werken en zorg ervoor dat ze daar je CV zien,” aldus Petkanics.
Maak de zoektocht naar werk een deel van je routine
Maak van je zoektocht naar beter werk een agendapunt en blijf erbij. Petkanics: “Je moet er tijd voor opzij zetten. Hoeveel tijd is jouw zaak, maar het is absoluut noodzakelijk dat je het behandelt als een essentieel deel van je dag en niet als iets wat je doet wanneer het ’s uitkomt.”
Wees op je hoede wanneer je een interview regelt
Je wil flexibel overkomen bij het bedrijf waarbij je solliciteert en toch wil je vermijden dat je huidige argwaan krijgt. Petkanics stelt dan ook voor om ’s morgens vroeg, in de late namiddag of op je vrije dag te solliciteren. Vermijd leugens – dat kan immers voor problemen zorgen eenmaal je het bedrijf verlaat.
Praat niet over je interview met je collega’s
“Je weet nooit wie zijn mond niet kan houden,” aldus Petkanics, “praat er dus niet over met je collega’s, zelfs als je denkt dat ze te vertrouwen zijn.” Dit geldt eveneens voor computercorrespondentie.
Gebruik je baas niet als referentie
“Soms kan je op je sollicitatieformulier aangeven dat je niet wilt dat men je huidige baas contacteert, maar het is vaak beter om hem gewoon niet te vermelden. Leg de situatie uit aan je interviewer en die zal dit zonder twijfel begrijpen,” stelt Petkanics.
Wees diplomatisch en professioneel
Het slechtste wat je kan doen is kwaad spreken over je huidige baas want daardoor kom ook jij slecht over. “Concentreer je eerder op de reden waarom je liever voor het nieuwe bedrijf wil werken,” schrijft Petkanics, “wees eerlijk en professioneel en vermijd laster.”

Bron: Loopbaan-visie.nl